Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada: un program de spionaj israelian numit QuaDream își propune să urmărească jurnaliști și politicieni

facebook
QuaDream

Un nou program de spionaj israelian, asemănător cu programul Pegasus, a fost folosit pentru a viza jurnalişti şi politicieni din mai multe ţări, potrivit laboratorului de cercetare canadian Citizen Lab, informează miercuri AFP, citat de Agerpres.

Programul spion QuaDream a fost creat de compania QuaDream Ltd, fondată de un fost oficial militar israelian şi fost membru al companiei israeliene NSO Group, creatorul Pegasus, spune organizaţia specializată în probleme de securitate cibernetică.

Potrivit Citizen Lab, cel puţin cinci persoane au fost vizate de software în America de Nord, Asia Centrală, Asia de Sud-Est, Europa şi Orientul Mijlociu. "Printre victime se numără jurnalişti, persoane din opoziţia politică şi un membru al unui ONG", a spus organizaţia, adăugând că nu le va identifica pentru moment.

Subiectul programelor de spionaj private a ajuns în prim-plan pe scena internaţională în urma dezvăluirilor privind software-ul Pegasus, exportat de compania NSO. În iulie 2021, o investigaţie multimedia coordonată a dezvăluit o listă cu peste 50.000 de nume de persoane care ar fi putut fi monitorizate prin Pegasus. Aceste acuzaţii au declanşat scandaluri şi uneori proceduri judiciare în mai multe ţări, inclusiv crearea unei comisii speciale de anchetă în Parlamentul European.

Cum functionează programul

Citizen Lab a explicat că, odată instalat pe telefon sau pe computer, programul de spionaj QuaDream poate înregistra sunetul unui apel telefonic, poate face fotografii şi căuta fişiere pe dispozitiv, totul fără ştirea utilizatorului. Software-ul permite, de asemenea, accesul la datele stocate în "cloud" şi, în plus, include o funcţie de autodistrugere pentru a-şi ascunde prezenţa odată ce nu mai este utilizat.

Citizen Lab a identificat servere din zece ţări care au primit date de pe dispozitivele victimelor, printre care Israel, Singapore, Mexic, Emiratele Arabe Unite şi Bulgaria.

QuaDream a vândut acest program de spionaj guvernelor unor ţări precum Singapore, Arabia Saudită, Mexic, Ghana, Indonezia şi Maroc, a mai informat Citizen Lab.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.