Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul german contrează ferm Ucraina pe tema rachetelor Taurus: 'Este exclus din punctul meu de vedere!'

olaf scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus luni posibilitatea de a înarma Ucraina cu rachete cu rază lungă Taurus dacă este nevoie de implicarea militarilor germani pentru a ajuta la operarea lor.

'Nu poţi să livrezi un sistem de armament care are o rază foarte lungă de acţiune şi să nu te gândeşti cum poate avea loc controlul asupra acestui sistem de armament', a afirmat Scholz. 'Şi, dacă vrei să ai control, iar acesta este posibil doar dacă sunt implicaţi militari germani, atunci este exclus din punctul meu de vedere', a mai spus cancelarul, relatează Agerpres.

Germania a rezistat până acum presiunilor de a trimite în Ucraina rachete Taurus, cu raza de acţiune de 500 km, de teama de a nu fi atrasă într-o confruntare directă cu Rusia.

Scandalul a explodat

Subiectul a escaladat după ce media din Rusia au publicat vineri o înregistrare audio de 38 de minute a unei discuţii prin videoconferinţă în care ofiţeri germani de rang înalt vorbesc despre posibila trimiterea de astfel de rachete Ucrainei şi un potenţial atac împotriva podului de peste strâmtoarea Kerci, unul din participanţi subliniind că ar fi nevoie de 10-20 de rachete pentru a-l dărâma.

Berlinul a confirmat sâmbătă că înregistrarea este autentică şi că fusese 'interceptată'. Cancelarul Scholz a promis o anchetă 'foarte aprofundată' şi 'foarte rapidă'.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, videoconferinţa a avut loc pe platforma publică WebEx şi nu pe o reţea internă ultrasecurizată a Luftwaffe (forţele aeriene germane). Unul dintre ofiţeri se afla într-un hotel din Singapore şi este posibil ca în camera respectivă să fi fost plantate microfoane, afirmă anumite canale media.

Contraspionajul militar german va trebui să stabilească dacă 'a fost aleasă platforma bună' pentru respectiva discuţie, a recunoscut ministrul apărării, Boris Pistorius.

 

Medvedev: „Rusia va da dovadă de cumpătare, dar nu va uita!”

Un aliat de rang înalt al președintelui Vladimir Putin a declarat luni că Moscova va da dovadă de cumpătare ca răspuns la o presupusă discuție interceptată a armatei germane în care s-ar vorbi despre un atac asupra Rusiei, dar nu va uita de asta.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste comentarii la un forum al tinerilor din sudul Rusiei - a informat agenția de presă RIA.

De asemenea, potrivit RIA, Dmitri Medvedev a declarat că discuțiile de pace cu actuala conducere ucraineană sunt imposibile și că orice nou guvern ucrainean va trebui mai întâi să recunoască „noua realitate” de pe teren pentru ca discuțiile să aibă loc.

Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei, a informat agenția de presă TASS, după ce presa rusă a publicat o înregistrare audio a unei întâlniri a unor oficiali militari germani de rang înalt, relatează Rador Radio România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.