Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancelarul austriac, despre statul de drept din România: Când e o evoluție negativă, să încercăm să corectăm

Inquam Photos / George Calin
kurz

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a declarat, vineri la Palatul Cotroceni, că atunci când există o evoluție negativă cu privire la democrație și statul de drept, este important "să reacționăm, să încercăm să corectăm", potrivit Mediafax.

Întrebat dacă își face griji cu privire la viitoarele evoluții ale statului de drept în România, Sebastian Kurz a răspuns: "Poate că, în ceea ce privește statul de drept și democrația, este important ca, atunci când este o evoluție negativă, să reacționăm, să încercăm să corectăm, pentru că democrația și statul de drept reprezintă baza pentru conviețuirea în pace și libertate, reprezintă baza pentru ca fiecare om să poată trăi în siguranță, cu demnitate, cu drepturi egale în Europa. Și din acest punct de vedere, mă gândesc că trebuie să fim foarte atenți și să acționăm atunci când apar evoluții deviante. Mă bucur foarte mult că, în Președintele României, avem un garant al acestor chestiuni, că este cineva care urmărește și reacționează pentru a corecta situația".

Citeste si Cancelarul austriac, discuții cu premierul României. Viorica Dăncilă: Chiar dacă sunt opinii divergente pe anumite aspecte, se impune o cooperare strânsă

Referitor la Președinția Consiliului UE, cancelarul austriac a spus că predarea se acesteia României nu va fi problematică, la nivelul relației cu șeful statullui Klaus Iohannis.

"În ceea ce privește pregătirea Președinției, eu pot să vorbesc de la nivelul Președinției Consiliului UE și să spun că Președintele Iohannis se bucură de recunoaștere, are experiență în activitatea Consiliului, iar, pentru mine și pentru toți ceilalți lideri din Consiliu, este un partener de discuții apreciat. Din acest punct de vedere, știu că predarea se face complet neproblematic. Mă gândesc că și șefii de guvern din Consiliu se bucură de colaborarea cu Președintele Iohannis și de Summitul de la Sibiu".

La rândul său, Klaus Iohannis a explicat că declarațiile sale anterioare, potrivit cărora România nu ar fi pregătită să preia Președinția Consiliului UE, au fost făcute într-un anumit context și anume acela că Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a demisionat fără prea multe explicații.

"Este bine să vedem declarațiile politicienilor în contextul în care au fost făcute. Acum câteva săptămâni, am spus că noi nu suntem pregătiți corespunzător, deoarece, la momentul acela, ministrul nostru pentru afaceri europene a renunțat în mod neașteptat și cu niște explicații cam neclare. A fost problemă la acel moment. În mod corespunzător, am avut acele afirmații, deoarece, prin retragerea acelui ministru, o serie întreagă de măsuri de pregătire a Președinției au fost blocate. Dar într-un timp record, am reușit să rezolvăm criza de personal, a fost numit un nou ministru, un diplomat cu multă experiență în ceea ce privește afacerile europene, și de aceea, după foarte scurt timp, am putut să continuăm pregătirile cu același elan".

"La două, trei săptămâni după acel moment, am spus că pregătirile merg foarte bine, iar între timp pot să afirm, fără nicio reținere, că da, România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Suntem bine pregătiți pe această temă. Ieri am purtat o discuție cu Guvernul român și avem încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această Președinție, în ciuda faptului că sunt și unele teme dificile, cum ar fi Brexit, problematica migrației, bugetul multianual al Uniunii. În această privință, dar și în alte chestiuni, specialiștii noștri sunt pregătiți", a completat Iohannis.

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a efectuat, vineri, o vizită la București, în contextul preluării Președinției Consiliului UE de la Austria de către România.

Pe 13 noiembrie, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea în funcţia de ministru delegat pentru Afacerile Europene a lui George Ciamba. Şeful statului a semnat şi decretul pentru vacantarea funcţie de către Victor Negrescu, după demisia acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.