Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancerul de piele, tot mai des întâlnit la tineri. Care sunt semnele care ar trebui să îi facă pe pacienţi să ajungă la medic

cancer piele lupa

Cancerul de piele, afecţiune care până nu demult afecta în special persoanele vârstnice, apare acum din ce în ce mai frecvent la tineri. Medicul dermatolog Anca Stanciu, a explicat, la Medika Tv, care sunt persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta acest tip de cancer, dar şi care sunt semnele care ar trebui să, îi trimită pe pacienţi la medic.

„Principalul factor de risc pentru apariţia cancerelor de piele este expunerea la raze ultraviolete, fie că vin de la soare, fie că vin din surse artificiale, precum solarul, de aceea întâlnim aceste afecţiuni în special la persoanele care petrec mult timp în aer liber, la lucrătorii în agricultură, în construcţii, persoanele care au hobby-uri care presupun petrecerea timpului în aer liber. Mai întâlnim aceste afecţiuni la persoanele care au o vulnerabilitate genetică, de obicei această vulnerabilitate genetică se traduce prin piele deschisă la culoare, ochi deschişi la culoare, albaştri, păr roşcat sau blond, piele pistruiată prezenţa multor aluniţe la nivelul corpului, acestea sunt persoanele care au o predispoziţie în a dezvolta cancere de piele. Şi sistemul imunitar este foarte important, persoanele care au imunitate scăzută fie în urma unui transplant de organ, fie în urma unui tratament imunosupresor au un risc mai mare de a dezvolta cancere de piele”, a declarat marţi medicul primar dermatolog Anca Stanciu, în cadrul Maratonului „Inovaţie în estetică”, difuzat de Medika Tv.

Care sunt semnele care ar trebui să îi facă pe pacienţi să ajungă la medic

Aceasta a explicat şi care sunt semnele care ar trebui să îi facă pe pacienţi să ajungă la medicul dermatolog. Cancerul de piele de tip carcinom se prezintă ca o mică pată sau un mic nodul, de culoare deschisă, pe suprafaţa pielii. Acestea pot sângera cu uşurinţă, pot produce mâncărimi şi nu se vindecă.

Melanomul, care poate părea o aluniţă, are margini neregulate şi prezintă mai multe culori într-o singură leziune care apare pe piele, în timp ce aluniţele nu prezintă la fel de multe nuanţe.

„Ce este foarte important de reţinut este că aceste leziuni nu produc durere, nu deranjează, de obicei ajung să deranjeze pentru că sângerează sau au dimensiuni foarte mari însă durerea nu apare”, adaugă medicul.

Medicul a explicat că există două categorii: melanomul, care este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, dar care este mai puţin frecvent şi cancerul non-melanocitar.

Medicul a explicat că există pacienţi care au analize de sânge cu rezultate foarte bune, dar care prezintă cancer de piele, iar în acest context biopsia cutanată este cea mai bună metodă de diagnosticare.

Potrivit acesteia, dacă înainte cancerul de piele afecta în special persoanele vârstnice, în ultima perioadă această afecţiune apare tot mai des la persoane tinere.

Una dintre cele mai avansate metode de tratare a cancerului de piele este microchirurgia Mohs. După folosirea acesteia riscul de recidivă este unul foarte mic, rata de succes depăşind 99%. De obicei, după folosirea acestei metode nu este nevoie de chimioterapie sau de radioterapie.

Medicul a explicat, în intervenţia la Medika Tv, că protecţia atunci când oamenii se expun la soare este foarte importantă pentru prevenirea cancerelor de piele. Cremele de protecţie solară cu factor de cel puţin 30 ar trebui aplicate cu un sfert de oră înainte. Aceasta a precizat că cremele de protecţie „nu sunt un scut”, ele nu protejează sută la sută, subliniind că atunci când soarele este foarte puternic ideal este ca oamenii să caute umbra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.