Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cancerul pare să fie motivul de deces al celor bogaţi; Ce spun cifrele

cancer

Cancerul este în prezent principala cauză de deces în ţările cu venituri ridicate, în timp ce bolile cardiovasculare (BCV) continuă să fie ucigaşul numărul unu în statele cu venituri reduse, arată concluziile unui studiu candian prezentat în cadrul congresului anual al Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Paris, potrivit 360MEDICAL.ro.

Decesele provocate de cancer în ţările cu venituri ridicate au devenit de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate bolilor cardiovasculare, susţin oamenii de ştiinţă.

Potrivit unui model care a luat în calcul toate cauzele de deces cu excepţia cancerului, mortalitatea anuală totală la 1.000 de persoane-ani a fost de 3,4%,în ţările cu venituri ridicate, de 6,9%, în statele cu venituri medii, cea mai mare valoare fiind în ţările cu venituri reduse, de 13,3%.

Bolile cardiovasculare au fost cea mai frecventă cauză de deces, respectiv 40%. Însă, procentul a variat, de la doar 23% la sută în ţările cu venituri ridicate, la 41% în statele cu venituri medii şi 43% în ţările cu venituri reduse.

Citeşte şi: Un cercetăror român este finanţat de UE pentru proiectul său legat de secvenţierea ADN-ului; Cum a convins Uniunea

Cancerul a fost a doua cea mai frecventă cauză de deces – 26% dintre cazuri, însă procentul a variat. Cancerul a fost responsabil de majoritatea (55%) dintre decesele înregistrate în ţările cu venituri ridicate, 30% dintre cele din statele cu venituri medii şi 15% dintre decesele din ţările cu venituri reduse.

”Persoană-ani” este o măsură ce ia în calcul atât numărul de persoane cuprinse într-un studiu, dar şi timpul în care fiecare participă la cercetare.

”Faptul că decesele prin cancer sunt în prezent de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate bolilor cardiovasculare în ţările cu venituri ridicate indică o tranziţie în ceea ce priveşte cauzele predominante de deces la vârsta mijlocie. În timp ce în multe ţări decesele asociate bolilor cardiovasculare sunt în scădere datorită prevenţiei şi tratamentului, mortalitatea prin cancer va deveni probabil principala cauză de deces la nivel mondial”, a declarat profesor Salim Yusuf, autor principal al studiului, citat de Agerpres.

Datele provin de la studiul Prospectiv de Epidemiologie Urbană şi Rurală (PURE), condus de Institutul de Cercetare a Sănătăţii Populaţiei (PHRI) de la Universitatea McMaster din Canada.

Studiul a implicat 162.534 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani din 21 de ţări, monitorizate, în medie, 9,5 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.