Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când şi de ce devine carnea de miel toxică

În funcţie de mediul în care a crescut, vârsta atinsă înainte de tăiere şi greutatea mielului, carnea acestuia poate să conţină toxine periculoase pentru consumatori.

Carnea de miel, aflată la mare căutare înainte de sărbătorile pascale, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme, două luni de la fătare şi nu a fost crescut între-un mediu sănătos, toxinele reţinute în organismul acestuia vor face carnea greu de digerat şi poate solicita ficatul şi pancreasul.

“Mielul păstrează infiltraţii şi lichide în organism după fătare. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea lor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat, pentru ”Adevărul”, medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Conform normelor, mielul trebuie să aibă minimum 6 kilograme la carcasă, greutate ce reiese fără extremităţi (cap şi copite), blană şi intestine. Respectiv, minimum 12 kilograme în viu. La fel, vaca sau oaia nu pot fi sacrificate imediat după fătare pentru că în carne se găsesc multe toxine”,  a subliniat medicul veterinar Ioan Bejan.

Mieii fragezi, cei necrescuţi, au carnea bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulaţii sau rinichi. Aceste toxine îngreunează digestia şi, consumate în exces sau o perioadă mai lungă de timp, pot duce la afecţiuni renale, gută ori boli hepatice.

Pentru că sistemul enzimatic al mielului sub două luni nu este definitivat, carnea de miel este mai greu de digerat decât carnea de oaie. De asemenea, carnea de miel devine şi mai greu de digerat dacă la aceeaşi masă sunt consumate ouă. Pe de altă parte, carnea de miel ajuns la greutatea optimă, este bogată în proteine, acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos (B1, B2, B6, B5, B12 şi biotină). Friptura de miel asezonată cu spanac, salată de sfeclă roşie sau salată verde devine mai uşor de tolerat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.