Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când va interveni NATO în conflictul din Ucraina: Liniile roșii stabilite de alianță

NATO Rusia

Alianța Nord-Atlantică a stabilit în mod particular cel puțin două linii roșii, a căror trecere va duce la implicarea țărilor blocului în conflictul din Ucraina. NATO se teme că o "țară terță" ar putea interveni în situație și că Federația Rusă ar putea organiza o "provocare" - scrie publicaţia "La Repubblica", relatează TASS, potrivit Rador Radio România.

Publicația subliniază că nu este vorba despre "planurile operaționale" ale Alianței de a trimite trupe în Ucraina. Deocamdată, reprezentanții NATO evaluează posibilele planuri de acțiune doar ca ultimă soluție "în cazul atragerii unor terți în război".

"La Repubblica" numește drept prima linie roșie "interferența directă sau indirectă a unei țări terțe" în ceea ce se întâmplă în Ucraina. În material se spune că NATO, în acest caz, nu exclude posibilitatea participării directe a Republicii Belarus în conflict. Publicația notează că granița dintre Rusia și Ucraina este foarte "întinsă și vulnerabilă", iar trupele ucrainene nu o pot controla complet.

NATO consideră că Forțele Armate Ruse sunt capabile să facă un progres în nord-vest, ceea ce va avea ca rezultat crearea unui coridor între Kiev și Republica Belarus. Publicația consideră că a doua linie roșie este o presupusă posibilă "provocare militară" împotriva Poloniei sau a țărilor baltice, precum și acțiuni militare împotriva Republicii Moldova.

Publicația indică faptul că în cazul unei "situaţii urgente" și a trecerii liniilor roșii, NATO poate mobiliza circa 100.000 de militari aflați în Ungaria, Polonia, statele baltice, România și Slovacia. Întâi vor fi implicate forțele aeriene, iar trupele terestre vor fi trimise în luptă doar ca "ultimă soluție". Publicația precizează că circa o mie de militari "occidentali" se află deja incognito în Ucraina, aproape jumătate dintre aceştia fiind polonezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.