Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când vom scăpa de caniculă: Anunţul de ultimă oră al meteorologilor

vremea

România fierbe pur şi simplu. Canicula a pus stăpânire pe ţara noastră şi această vreme călduroasă va mai dura cel puţin trei zile. Vremea va deveni caniculară în primele trei zile ale săptămânii viitoare în majoritatea regiunilor, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 38 de grade Celsius, dar începând de joi vor apărea manifestări specifice instabilității atmosferice, cu valori termice ușor mai coborâte decât cele normale, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Adrian Boariu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Citește și: Anunţ APOCALIPTIC pentru Laura Codruţa Kovesi: Când va pleca din fruntea DNA

„Luni, vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, iar în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sud-vestul Transilvaniei și local în Oltenia și sudul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic în creștere. Indicele de temperatură umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 28 de grade Celsius pe Litoral și 37 de grade Celsius în Banat. Și la București vremea va fi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul valorii de 34 de grade Celsius, dar și disconfort termic ridicat. Indicele de temperatură umezeală va depăși ușor și aici pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat”, a menționat Boariu.

Citește și: Scandal la nivel înalt la summitul G-20: Ce a anunţat Angela Merkel după întâlnirea cu Recep Erdogan

Acesta susține că vremea caniculară din următoarele zile nu va aduce temperaturi la fel de ridicate precum cele înregistrate la începutul lunii iulie, când 19 județe și Capitala s-au aflat sub Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic. „Nu ne așteptam să se atingă temperaturi atât de mari ca în episodul de caniculă de la începutul lunii iulie, dar și pentru ziua de marți vom avea o vreme călduroasă în toată țara, disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă după-amiaza în jumătatea de sud-vest a țării, unde frecvent se înregistrează maxime de 35 — 37 de grade Celsius, iar în Banat în jurul valorii de 38 de grade Celsius”, a subliniat Adrian Boariu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, veste imensă pentru pensionari: Ce se va întâmpla cu Pilonul 2 de pensii

Marți, în București, va fi o vreme călduroasă, caniculară după-amiaza, și o maximă termică în jurul valorii de 35 de grade Celsius. De asemenea, meteorologul Adrian Boariu a afirmat că după această perioadă caniculară vor apărea și perioade de instabilitate atmosferică în aproape toate zonele țării, cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, care vor putea lua aspect de vijelie, iar pe suprafețe mici vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate. „După această perioada caniculară vom avea și manifestări specifice instabilității atmosferice. Astfel, în sud și sud-estul țării pe parcursul zilei de miercuri va mai fi local caniculă, cu temperaturi maxime care vor urca până în jurul de 37 de grade Celsius, însă în jumătatea nordică a țării și în zonele de deal și de munte, mai ales după-amiaza și seara, vor fi averse, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce vor putea lua aspect de vijelie. Pe suprafețe mici vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor apărea doar pe arii restrânse”, susține Boariu.

În ceea ce privește Capitala, meteorologul de serviciu al ANM a precizat că miercuri se va înregistra o temperatură maximă de 35 — 36 de grade Celsius, dar și disconfort termic accentuat. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare spre seară când vor fi posibile ploi de scurtă durată, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. „Joi, vom avea în general o vreme instabilă în toată țara, iar temperaturile vor scădea față de ziua precedentă, astfel că vom mai atinge cel mult 33 de grade Celsius doar în sudul țării. Nu vom mai avea caniculă, iar tendința pentru intervalul 14 — 17 iulie ar fi ca valorile să fie ușor mai coborâte decât cele normale. De asemenea, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jumătatea vestică a țării”, a subliniat Boariu.

Pentru luna august, estimările Centrul european de prognoză indică faptul că temperatura medie a aerului va fi mai ridicată decât cea normală, în cea mai mare parte a țării, însă meteorologii nu pot preciza acum care va fi intensitatea valurilor de căldură sau a unor fenomene de instabilitate atmosferică. „Există unele estimări primite de la Centrul European de Prognoză care ar indica faptul că și în august temperatura medie a aerului ar fi mai ridicată decât cea normală, în cea mai mare parte a țării, dar nu ne putem pronunța asupra intensității valurilor de căldură sau a unor fenomene de instabilitate atmosferică”, a adăugat reprezentantul ANM. În data de 1 iulie, în România s-au înregistrat temperaturi de 44 de grade Celsius la umbră, aceasta fiind cea mai călduroasă zi de început de iulie din ultimii 60 de ani, de când se fac măsurătorile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.