Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu o săptămână înainte de începerea anului? (Mihnea Costoiu)

Mihnea Costoiu

Universităţile dezbat propriile scenarii de desfășurare a cursurilor şi au tot mai multe întrebări legate de normele sanitare pe care trebuie să le respecte. Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a explicat la TVR care sunt marile întrebări fără răspuns ale momentului, nu doar din perspectiva universitară, ci și din cea preuniversitară, unde regulile sunt mult mai rigide. "Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu cinci zile, cu o săptămână înainte de începerea anului universitar? Fără să avem condițiile sanitare nu putem impune reguli, din regulile sanitare se naște numărul de copii la clasă, la curs, se naș

"Este extrem de important ca studenții să vină la școală. Însă în măsura în care nu avem norme foarte clare, decizia finală se întârzie pe zi ce trece, ca și decizia cu privire la cămine. Câți studenți avem voie să cazăm într-o cameră de cămin? Cel mai mare campus universitar din această parte a lumii este la Politehnica din București. Toată lumea din țară știe de campusul Regie, spre exemplu. Avem voie să cazăm un student? Asta înseamnă că Politehnica va caza 4 mii de studenți în loc de 16 mii, cât a cazat până acum", a explicat rectorul.

"Sunt întrebări la care ar fi trebuit să avem răspuns de foarte multă vreme, pentru că problema cea mai mare nu este a spațiilor, nu este a distanțării sociale (...). Devine o problemă majoră lipsa de profesori, pentru că dacă vom avea, gândiți-vă că vom avea dublate seriile sau triplate grupele, semigrupele șamd - va trebui un număr mare de profesori și în învățământul universitar, dar și în învățământul preuniversitar. Când vom ști că ne trebuie profesori? Cu două zile, cu trei zile, cu cinci zile, cu o săptămână înainte de începerea anului universitar? Fără să avem condițiile sanitare nu putem impune reguli, din regulile sanitare se naște numărul de copii la clasă, la curs, se naște numărul de norme, se naște numărul de profesori", a adăugat Mihnea Costoiu.

El a atrage atenția că în învățământul preuniversitar situația este și mai complicată.

"Este mai grav în învățământul preuniversitar, pentru că dacă în universități avem încă flexibilitatea de a aduce cadre didactic pe inclusiv pe ultima sută de metri, scuzați-mi această comparație, în învățământul preuniversitar regulile sunt mult mai stricte. Directorii de școli nu au această flexibilitate. Legea nu le oferă această flexibilitate, să poată să ia decizii foarte rapid", a detaliat rectorul, fost ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Pentru a putea stabili regulile finale, universitarii aşteaptă ghidurile specialiştilor din sănătate.

"Dacă facem, de exemplu, testare epidemiologică, Politehnica are 30 de mii de studenți. Gândiți-vă că 30 de mii de studenți intră pe poartă în acest moment la dvs. aici sau la Politehnică și trebuie să facem testare epidemiologică, să luăm temperatura (...). Cum facem acest lucru? Nu știm cu m facem dezinfectarea. Avem 600.000 de mp utili. 600.000! Cum facem curățenia? Spălăm fiecare masă, fiecare utilaj, fiecare calculator șamd? Avem lămpi cu ozon, avem lămpi cu ultraviolete, avem instalație cu ozon, deci să achiziționăm - am achiziționat și vom achiziționa în continuare, însă trebuie să știm toate aceste elemente. La cât timp facem dezinfectarea? După fiecare curs, după fiecare laborator, când schimbăm fiecare serie? Lucrurile sunt foarte complicate", a mai atras atenția Costoiu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.