Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul opoziţiei georgiene respinge rezultatele alegerilor prezidenţiale şi face apel la organizarea unui protest paşnic

vestnikkavkaza.net
rusia vs georgia

Candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, a respins joi rezultatele alegerilor prezidenţiale din Georgia, câştigate de candidata partidului la putere Visul georgian, Salome Zurabişvili, şi a făcut apel la organizarea duminică a unui "protest masiv paşnic" în capitala Tbilisi, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Nu recunoaştem rezultatele alegerilor, cerem organizarea de alegeri legislative anticipate", a afirmat în declaraţii difuzate de televiziune Grigol Vaşadze, care a obţinut 40,39% din voturi în turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale,

Candidatul învins, care a obţinut susţinerea a zece partide de opoziţie, a făcut apel la organizarea duminică a unei manifestaţii ample la Tbilisi.

Fosta ambasadoare franceză Salome Zurabişvili, susţinută de partidul Visul georgian, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia cu 59,6% din voturi, învingându-l pe candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, potrivit rezultatelor comunicate joi de Comisia Electorală Centrală a acestei ţări.

Acesta este ultimul scrutin prezidenţial prin vot direct în fosta republică sovietică din Caucaz, înainte de a se trece la un regim parlamentar. Chiar dacă postul de preşedinte a devenit în mare parte simbolic după aceste schimbări constituţionale, votul este un test pentru partidul la putere.

Semn al tensiunilor în jurul scrutinului, opoziţia a acuzat guvernul, înainte de cel de-a doilea tur de scrutin, de intimidarea alegătorilor şi a afirmat că susţinători ai Visului georgian au atacat membri ai opoziţiei.

De cealaltă parte, Salome Zurabişvili a afirmat că ea şi copiii ei au primit ameninţări cu moartea din partea membrilor Mişcării Naţionale Unite a lui Grigol Vaşadze, fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în exil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.