Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul PSD pentru București care îl bate pe Traian Băsescu

candidat necunoscut

Capitala va fi arena principală a alegerilor locale din 2016. Indiferent de calculele care se fac la nivel național, partidele știu foarte bine că scena, cu lumini, orchestră, cortină, camere de luat vederi, sufleuri și toată recuzita se amenajează în București.

De aici și importanța candidaturilor, de aici și zvonurile sau insinuările din ultima perioadă despre ”greii” din politică care pot intra în cursă.

În special partidele mici, gen PMP, M10, ALDE, UNPR sunt forțate să scoată la înaintare ”vedetele”, chiar dacă, de câțiva ani, electoratul așteaptă ”fețe noi”. Un Traian Băsescu, Monica Macovei, Călin Tăriceanu sau Piedone, în competiția pentru București, încurcă teribil partidele mari, PSD și PNL, unde nu e așa mare înghesuială pentru o candidatură care te poate lansa definitiv pe orbita politicii mari sau te poate îngropa definitiv, în cazul unui eșec.

Și, totuși, există un scenariu, scris tocmai de partidele mari, care poate da peste cap inițiativele formațiunilor care se bat pentru depășirea pragului parlamentar anul viitor.

Este evident că, din pleiada de nume grele enumerate mai sus, Traian Băsescu (PMP) și Piedone (UNPR) ar fi cel mai bine plasați să răstoarne ierarhiile actualelor sondaje.

Problema e că ambii sunt niște politicieni relativ uzați, erodați în diverse funcții publice pe care le-au ocupat. E valabil și pentru Tăriceanu și Macovei.

PNL pare a merge pe varianta Cristian Bușoi, un  politician tânăr, cu notorietate scăzută, care abia acum își croiește un făgaș pentru o carieră politică administrativă.

La PSD se vorbește mult pe culoare despre Robert Negoiță, dar se pare că nu e atât de agreat în partid și, în plus, un insucces ar putea să conducă și la pierderea Primăriei sectorului 3. Un risc pe care nici partidul și nici Negoiță nu și l-ar putea asuma. Piedone și Negoiță, primari în funcție, nu au trecut încă testul DNA, ceea ce face candidaturile lor destul de incerte.

Dacă te uiți mai bine la galeria social-democrată, nu o să găsești azi un profil potrivit pentru o asemenea candidatură.

Totuși, există un potențial candidat, e drept, exclus cu puțin timp în urmă din PSD, care ar putea să schimbe total jocul la capitală.

E vorba de Cătălin Ivan, tânăr politician, europarlamentar, fost șef al organizației sectorului 1, exclus la pachet cu Vanghelie, Geoană și Șova, dar cu un oarecare decalaj, după alegerile prezidențiale pierdute de Ponta. Motivele sunt destul de neclare. Apropierea de rebelul Vanghelie, unele chestiuni care țin mai curând de răfuieli personale, dar și ambițiile prea mari ale lui Ivan par să fi fost motive suficiente pentru mătrășirea lui de către tandemul Ponta-Dragnea.

Dar Ivan reprezintă o investiție importantă a PSD din generația tânără, pe care partidul nu-și poate permite să o irosească. O revenire a acestuia în partid pare a fi agreată și de Dragnea, mai ales că, acum, interimarul PSD nu mai are emoții că cineva l-ar putea concura la șefia partidului.

Nu candidatura în sine a lui Cătălin Ivan poate zădărnici efortul ”greilor” din partidele mici să creeze surprize, ci tocmai imaginea pe care PSD și PNL o vor genera, venind cu doi politicieni din generația tânără, curați în discurs, curați la cazier și, desigur, cu două structuri de partid mari în spate. O competiție Bușoi – Ivan arată mai aproape de anul 2016, decât, să zicem, una între Băsescu și Tăriceanu, amândoi prezenți în politica românească încă din 1990.

De altfel, credem că o atare mișcare a PSD, cu Ivan la înaintare, care dublează intențiile PNL de a pune jetoanele pe Bușoi, va pune pe gânduri ”veteranii” partidelor mici și, foarte probabil, vor ezita serios să intre în cursă. Sigur, ”parte în parte”, un Traian Băsescu în formă îi poate bate pe oricare din cei doi candidați (Ivan, Bușoi). Împreună, însă, acest tandem competițional al PSD și PNL ar face o candidatură a ”campionului Băsescu” să arate puțin stânjenitor în ochii unui electorat tot mai scârbit de actuala clasă politică și în special de vechile figuri.

Dacă PSD, însă, va decide să intre tot cu un ”greu”, vreun dinozaur scos de prin muzeul social-democrației, atunci lupta se va da, cumva legitim, între acesta și candidatul Traian Băsescu.

Paradoxal, șansele liberalilor la Primăria Capitalei depind de alegerea candidatului PSD pentru scrutinul local la București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.