Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti ales primar al Zagrebului

Tomislav Tomasevic
Tomislav Tomasevic

Candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti, Tomislav Tomasevic, a fost ales duminică primar al Zagrebului, învingându-l pe rivalul său de dreapta în al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor oficiale aproape complete, notează AFP preluat de agerpres.

 



Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi, învingându-l pe cântăreţul folk Miroslav Skoro. El îi va urma în funcţie lui Milan Bandic, primar al Zagrebului peste douăzeci de ani, acuzat de corupţie şi decedat în februarie în urma unui infarct.

Tomasevic este considerat ca simbolul unei noi generaţii de politicieni croaţi fără legătură cu niciunul dintre cele două partide politice dominante. De la independenţa Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, în prezent în opoziţie.

Tomasevic, 39 de ani, a făcut campanie cu promisiunea de a elimina clientelismul şi "caracatiţa corupţiei" din capitală. El s-a angajat să facă capitala "mai verde, mai echitabilă, mai eficientă şi mai transparentă".

Coaliţia condusă de partidul său Mozemo (We Can) a câştigat 23 de locuri în adunarea municipală de 47 de locuri la alegerile locale naţionale în urmă cu două săptămâni. Tomasevic a mai candidat pentru primărie în 2017, dar a obţinut doar 4% din voturi atunci.

El a devenit deputat atunci când partidul său Mozemo a intrat pentru prima dată în parlament anul trecut. Asta nu îi împiedică pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă.

Una dintre provocările sale principale va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de un cutremur în martie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.