DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Canicula face prăpăd în vestul Europei: efecte vizibile și în România

smartradio.ro
soare caldura avion canicula vara cer

O parte din vestul Europei a continuat să lupte în acest weekend contra incendiilor forestiere devastatoare, o consecinţă a unui val de căldură care, potrivit meteorologilor, ar putea doborî mai multe recorduri de temperatură la începutul săptămânii viitoare, informează duminică AFP, informează Agerpres.

În sud-vestul Franţei, mobilizarea pompierilor a continuat pentru aducerea sub control a incendiilor, cu precădere în Gironde unde aproape 10.000 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări începând de marţi, în contextul unei canicule generalizate în cursul căreia temperaturile ar putea ajunge local la 40 de grade Celsius, potrivit Météo-France, care a plasat 38 de departamente sub cod portocaliu.

În bazinul turistic Arcachon, la marginea Oceanului Atlantic, eforturile pompierilor au făcut posibilă încetinirea extinderii incendiului. "În această seară ne aflăm la 3.200 de hectare arse faţă de 3.150 de dimineaţă la La Teste-de-Buch; perimetrul este aproape constant, însă incendiul nu este adus sub control în totalitate", a declarat presei, sâmbătă seară, subprefectul de Arcachon.

Spre interiorul ţării, incendiul continuă să se extindă în două regiuni mici, cu "peste 7.000 de hectare" mistuite de flăcări, potrivit autorităţilor.

În total, aceste incendii, pentru care au fost mobilizaţi peste o mie de pompieri, au condus începând de marţi la evacuarea a peste 14.000 de persoane.

Acalmie în Peninsula Iberică

Portugalia cunoaşte o relativă acalmie, un singur incendiu major fiind încă activ, sâmbătă, în nordul ţării.

Acest incendiu părea să piardă din intensitate la începutul după-amiezii, au relatat jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului. Dealul împădurit din care ieşea fumul alb era inaccesibil pompierilor, însă acţiunea unui elicopter pentru stingerea incendiilor a reuşit în această etapă să limiteze extinderea flăcărilor.

Cu o zi înainte, un avion pentru stingerea incendiilor mobilizat în lupta cu un incendiu de pădure în regiunea Guarda (nord) s-a prăbuşit, iar pilotul a decedat.

Potrivit unui raport al Protecţiei Civile portugheze, incendiile din ultima săptămână au provocat doi morţi şi aproximativ 60 de răniţi. Potrivit estimărilor instituţiei, aceste incendii au mistuit între 12.000 şi 15.000 de hectare de pădure şi tufăriş de la debutul caniculei.

În Spania, zeci de incendii continuau să facă ravagii din nordul până în sudul ţării. În regiunea Extremadura, învecinată cu Portugalia, o porţiune a autostrăzii A5, care leagă Madridul de graniţa portugheză, ar putea fi redeschisă traficului după ce a fost închisă mai bine de douăsprezece ore din cauza unui incendiu.

În extremitatea sudică, în Andaluzia, un incendiu izbucnit în apropiere de Malaga a condus la evacuarea preventivă a peste 3.000 de persoane, potrivit serviciilor de urgenţă andaluze.

În Grecia, pompierii au continuat să lupte cu un incendiu izbucnit vineri dimineaţă. Şapte sate dintr-o zonă rurală a prefecturii Rethymno, pe insula Creta, au fost evacuate preventiv.

Agenţia de Meteorologie din Spania a menţinut sâmbătă în întreaga ţară diferite niveluri de alertă de temperaturi ridicate, cu valori de peste 40 de grade Celsius în multe zone şi local de până la 44 de grade Celsius.

În Portugalia, doar regiunea sudică Algarve nu era vizată sâmbătă de alerta de caniculă.

Cod roşu în Regatul Unit

Mai la nord în Europa, în Marea Britanie, agenţia naţională de meteorologie a emis prima alertă "roşie" pentru căldură extremă, avertizând asupra unui "risc la adresa vieţii".

Met Office a anunţat că în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius.

În alte regiuni ale lumii, temperaturile extreme au provocat şi incendii de pădure, în special în nordul Marocului, unde jumătate din cele aproximativ 4.660 de hectare afectate de dezastre au fost distruse total în provincia Larache, unde este localizat cel mai important focar şi unde a murit o persoană.

Vestul Canadei este de asemenea afectat, un incendiu făcând ravagii de joi în regiunea Lytton, la nord-est de Vancouver, deja devastată anul trecut de un val istoric de caniculă şi de focare devastatoare.

Incendiul a mistuit 1.500 de hectare de pădure şi tufăriş, distrugând mai multe gospodării şi provocând evacuări.

Acest val de căldură este al doilea din Europa în doar o lună. Înmulţirea acestor fenomene este o consecinţă directă a încălzirii globale, conform oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră amplificând intensitatea, durata şi frecvenţa lor.

Debitul Dunării este în scădere

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.150 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se mult sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), arată prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 23 iulie 2022.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând prima zi ale intervalului de prognoză, când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Zimnicea - Giurgiu.

Pentru râurile din ţară, prognoza de specialitate arată că, în perioada 17 - 23 iulie 2022, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare.

"Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite, pe unele râuri din zona de munte, ca urmare a precipitaţiilor slabe cantitativ, sub formă de aversă, prognozate", avertizează hidrologii.

Potrivit prognozei lunare emise de hidrologi, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe cursul superior al Jiului şi pe râurile din bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mică, Târnava Mare, Călmăţui, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Moldova, Jijia, pe cursul superior al Mureşului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În această lună sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, specifice acestei luni.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, hidrologii au prognozat pentru luna iulie un debit maxim de 3.500 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s, în timp ce media lunii este de 5.350 mc/s.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.