Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canicula din Spania este una istorică, anunță meteorologii

dezechilibrenaturale.blogspot.ro
seceta desertificare desert

Valul de caniculă care s-a abătut asupra Spaniei a fost cel mai intens înregistrat vreodată pe teritoriul acestei ţări, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de agenţia meteorologică naţională (AEMET), informează AFP.

Acest val de caniculă, care a durat din 9 iulie până pe 18 iulie, a prezentat ''cea mai puternică anomalie'' de temperatură înregistrată pe teritoriul acestei ţări de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1975, potrivit lui Beatriz Hervella, purtătoare de cuvânt a AEMET.

Sinonim într-o oarecare măsură cu intensitatea unui episod canicular, o anomalie reprezintă diferenţa dinte temperatura medie care marchează începutul valului şi maxima înregistrată în timpul episodului. S-a ridicat la 4,2 grade, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, scrie agerpres.ro.

''Vorbim totodată, de cel puţin, al treilea (val de caniculă) ca durată'' după cel din 2015 (26 de zile) şi 2003 (16 zile), dar durata sa ar putea într-un final să ''crească'', a adăugat Beatriz Hervella.

De fapt, deşi în mod oficial valul de căldură, în timpul căruia temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, s-a încheiat luni în Spania, mercurul termometrelor a coborât relativ puţin în zilele următoare, iar AEMET ar putea aşadar să estimeze a posteriori că valul a continuat.

Aceste temperaturi excepţional de ridicate au declanşat incendii gigantice începând cu săptămâna trecută pe teritoriul ţării, unul dintre acestea ducând al moartea unui pompier şi a unui cioban în apropiere de Zamora (nord-vest).

Cel mai recent focar care îngrijorează autorităţile a fost declarat luni în Aragon (nord-est). A devastat până la această oră mii de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane. Circulaţia pe tronsonul feroviar care leagă Madridul de Barcelona fost reluată după o întrerupere temporară cauzată de incendiu, dar alte rute erau în schimb nefuncţionale miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.