Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CANNES 2016: Privirile vor fi din nou ațintite asupra lui Cristian Mungiu

cannes

Cu numai 20 de lungmetraje produse pe an, România îsi marcheaza totusi prezenta istorica la Festivalul de la Cannes, care începe la 11 mai, cu trei filme care aspira la premii, dintre care doua la Palme d' Or, scrie corespondentul EFE la Bucuresti, Raúl Sánchez Costa.

Privirile vor fi din nou atintite asupra lui Cristian Mungiu, care a câstigat în 2007 marele premiu cu filmul sau '4 luni, 3 saptamâni si 2 zile' si care revine anul acesta la Cannes cu noua sa productie 'Bacalaureat'. La fel de urmarit va fi si Cristi Puiu, care aspira pentru prima data la acest premiu cu 'Sierra Nevada'.

Ambii sunt exponentii unei generatii de cineasti straluciti ai unei tari cu putine resurse economice, cu o cinematografie lipsita de sprijin institutional si cu un numar mic de sali de cinema (aproximativ 70 de cinematografe în întreaga tara). Totusi, filmele lor se bucura de o mai mare popularitate în exterior, decât în propria tara, gratie calitatii si minutiozitatii cinematografice a stilurilor lor.

Desi expertii credeau ca un singur film, al lui Mungiu sau al lui Puiu, avea sa fie selectat pentru a candida la Palme d' Or, tara a primit cu mare bucurie anuntul ca ambele pelicule vor opta pentru marele premiu. 'Filmele sunt foarte bune; nu a putut fi exclus niciunul', a declarat pentru EFE criticul de film Stefan Dobroiu.

'Concurenta este foarte mare: un cineast care si-a adjudecat deja Palme d' Or (...) si altul cu un talent exceptional', a spus Dobroiu, referindu-se la trofeul obtinut de Mungiu si la Cristi Puiu, care aspira pentru prima data la acest titlu, dupa ce a participat deja la Cannes cu doua filme, la sectiunea Un certain regard.

Dupa ce a câstigat premiul la aceasta sectiune paralela, cu filmul 'Moartea domnului Lazarescu', în 2005, si dupa ce a plecat cu mâinile goale în urma proiectiei lungmetrajului 'Aurora' în 2010, Cristi Puiu se prezinta anul acesta cu un film, de aproape trei ore, despre un neurolog care asista la priveghiul tatalui sau unde unul dintre invitati genereaza o disputa.

'Nu stim nimic despre viata familiei noastre sau despre momente istorice pe care credem ca le stim în cele mai mici detalii, cum sunt faptele petrecute în al Doilea Razboi Mondial', a declarat agentiei EFE Cristi Puiu, în biroul sau din Bucuresti.

Regizorul a încercat sa minimalizeze importanta participarii filmului sau la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri ale lumii, considerând ca multe capodopere nu au fost niciodata selectate sau premiate. 'Se voteaza din punctul lor de vedere, care nu este la fel cu cel al restului lumii', a precizat Puiu.

În ce-l priveste pe Mungiu, el îsi va lansa simultan filmul, la Bucuresti si la Cannes, pe 19 mai. Filmul prezinta relatia strânsa dintre un tata si fiica sa care se pregateste pentru examenul de intrare la facultate, cu ideea de a o trimite sa studieze în Marea Britanie, însa un viol brutal le va schimba viata.

'Ce îi poti transmite copilului tau? Cum sa se descurce în viata de zi cu zi plina de obstacole, indiferent de situatie, sau cum sa respecte principiile în speranta îmbunatatirii, într-o zi, a unei societati în care predomina individualismul în detrimentul binelui comun?', se întreaba Mungiu în declaratiile sale acordate EFE.

De aceste doua drame minimaliste, ilustrate de operele lui Puiu si Mungiu, se distanteaza filmul 'Câinii' al lui Bogdan Mirica, care va concura la sectiunea 'Un certain regard'. În film este vorba de un tânar care traieste la Bucuresti si care vrea sa vânda pamântul mostenit de la bunicul sau, situat la granita dintre România si Ucraina, dar care se confrunta cu mafiile ce folosesc terenul în propriile interese.

'Transmite un mesaj despre ceea ce cred ca reprezinta natura umana, despre cât de autodistructivi suntem, despre faptul ca suntem sclavii unor vibratii animaliere desi exista urme de civilizatie în noi', a declarat Mirica pentru EFE. El precizeaza ca aceasta drama are multe accente de film 'noir' si elemente de western.

Talentul cineastilor români este ilustrat si la categoria scurtmetraje prin filmele, '4:15 P.M. sfârsitul lumii' al lui Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, si 'Toate fluviile curg în mare', al lui Alexandru Badea, prezentat în programul 'Cinefondation'.

Faima celei de-a 7-a arte românesti, care a acaparat multe premii la festivalurile europene în ultimii zece ani, nu a netezit în schimb drumul industriei cinematografice care este întotdeauna dependenta de accesul la finantare.

Cristi Puiu nu crede ca participarea filmelor românesti la Cannes înseamna si ca viitoarele productii vor fi magnifice: 'Nu poti sa stii niciodata ce se întâmpla dupa'. La rândul sau, Mirica crede ca este foarte complicat sa produci un film în tara, prin urmare, 'daca tot îti ia vreo patru sau cinci ani sa îl faci, macar sa fie un film relevant', conchide el.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.