Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capacitatea de stocare a gazelor din UE la un nivel record - Ce înseamnă asta pentru iarna viitoare

http://caspianbarrel.org
gaze europa

Cu depozitele de gaze naturale pline până la maxime istorice, Europa încheie sezonul de iarnă, punând o bază mai fermă pentru a se îndepărta de criza energetică care a umbrit-o de mai bine de doi ani, scrie energypress.gr.

Se observă că 1 aprilie marchează începutul sezonului estival în ceea ce privește piața de energie.

Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, gradul de ocupare a gazelor pentru UE ieri, 3 aprilie, a fost de 58,71%, procentele între țări variind de la 87% în Portugalia, 77% în Spania și 74% în Austria, până la 39%. % în Franța și 35% în Croația.

Media europeană este un record, fiind cu aproximativ 3 puncte procentuale mai mare decât maximul anterior, care a fost înregistrat anul trecut.

Nivelurile ridicate de stocare oferă UE un punct de plecare confortabil, deoarece își reaprovizionează stocurile în timpul verii. De fapt, analiştii avertizează că blocul ar putea fi nevoit să limiteze importurile de gaze naturale lichefiate în următoarele luni pentru a evita capacitatea de umplere prea devreme.

Vremea este un aliat

O iarnă în general blândă în Europa, importurile puternice de GNL, activitatea economică slabă și obiectivele UE de reducere a cererii au contribuit la controlul consumului de gaze. Cererea a fost cu aproximativ o cincime mai mică în februarie decât mediile 2019-2021, potrivit datelor de la think tank-ul Bruegel.

Că UE se află într-o poziție atât de confortabilă „este surprinzător pentru toată lumea”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist șef la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, pentru Financial Times.

„Ne-am gândit [la începutul crizei energetice că] . . . am avea multe probleme”, a spus el. Decizia UE de a crește importurile de GNL și de a introduce măsuri de economisire a gazelor a fost „foarte importantă” pentru UE, a adăugat el.

Criza din 2021

Criza energetică a Europei a început în 2021, când regiunea a ieșit dintr-o iarnă rece prelungită, cu niveluri scăzute de stocare a gazelor naturale. Preocupările legate de aprovizionarea strânsă s-au accelerat pe măsură ce Rusia a început să trimită mai puține gaze naturale în Europa, văzută de unii ca o tactică de presiune asupra Germaniei și Bruxelles-ului pentru a aproba începerea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

UE a trecut acum prin ierni consecutive fără perturbări majore ale sistemului său energetic, ceva ce puțini credeau că este posibil la începutul crizei, când amenințarea cu pene de curent asupra continentului era mare.

Dar „Europa are o problemă cu abundența în această vară”, a argumentat Natasha Fielding, șeful departamentului de prețuri europene a gazelor la Argus Media.

De fapt, el a subliniat că UE ar putea să-și atingă obiectivul de a atinge 90% la începutul lunii august, în loc de cel planificat la începutul lunii noiembrie.

„Este posibil ca Europa să fie nevoie să consume mai puțin GNL în această vară pentru a compensa cererea mai slabă și pentru a încetini ritmul stocării, evitând astfel umplerile premature ale depozitelor”.

În ciuda volumelor record de gaze naturale stocate pentru acest sezon, prețul TTF, reperul pentru prețul gazelor naturale în Europa, este în creștere cu aproximativ 20 la sută față de acum o lună, când prețurile au scăzut înainte de criza energetică, pe măsură ce livrările s-au diminuat. din cauza întreținerii la o importantă unitate de export din SUA.

Dar prețurile la gazele naturale „nu pot nici să crească mult, nici să scadă mult” de la nivelurile actuale de aproximativ 25 de euro pe megawat oră, au declarat luni analiștii Engie într-o notă, datorită abundentei gaze naturale stocate.

Cursul prețurilor

Potrivit unui raport al S&P Global Commodity, Europa intră în „vara gazelor naturale”, cu prețurile revenind la niveluri normale și stocurile de stocare a gazelor naturale într-o stare puternică.

„O altă iarnă blândă și cererea slabă au lăsat instalațiile de stocare a gazelor din UE la 59% din capacitate, în timp ce cererea din UE și Marea Britanie este de așteptat să scadă cu 3,7% de la an la an în al doilea trimestru al anului 2024”, raportează autorii studiului.

Cererea

Ei raportează, de asemenea, că cererea de energie electrică în zece piețe cheie este prognozată să crească cu 1,7%, piețele de energie electrică din Europa intră în primăvară cu cea mai bună formă de aprovizionare din 2020. Se estimează că generarea solară va depăși generarea de electricitate prin gaz pentru prima dată în a doua oară.

Se așteaptă că prețurile cărbunelui vor arăta mai multă rezistență, găsind o stabilitate cu puțin peste 60 Eur/mtCO2e, după ce certificatele UE au scăzut la aproape minimele din ultimii trei ani.

Rolul Ucrainei

Tot anul trecut, în ciuda pericolelor de război, comercianții europeni au stocat cantități importante de gaze naturale în depozitele subterane ale Ucrainei. Săptămâna trecută,

Rusia a atacat o instalație de depozitare subterană, deși „situația nu va afecta în mod critic” operațiunile, potrivit Naftogaz, compania energetică de stat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, a remarcat în mod repetat că Ucraina, cu producție proprie, sistem de transport al gazelor naturale bine dezvoltat, potențial mare de stocare subterană și amplasare la intersecția noilor rute de aprovizionare, a devenit de fapt un nou hub de gaze naturale în Europa.

Europa beneficiază de această nouă activitate în Ucraina. Mai mult comerț cu gaze pe pământ european înseamnă mai mulți furnizori de gaze. Acest lucru înseamnă mai multă flexibilitate pentru europeni, dependență redusă de orice furnizor și posibil prețuri mai mici.

Instalațiile subterane de stocare a gazelor din Ucraina sunt o parte integrantă a sistemului european de gaze. Din capacitatea totală de stocare a Ucrainei de 31 de miliarde de metri cubi, importurile ocupă de obicei între 2,5 și 10 miliarde de metri cubi. Ucraina stochează gaze naturale din Polonia, Norvegia, Ungaria și chiar gaze naturale lichefiate (GNL) care ajung în Europa cu vaporul.

În 2023, 14,8 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc au trecut prin Ucraina în Europa. Același volum de gaze naturale poate fi obținut din alte țări și stocat în instalațiile ucrainene în vara anului 2024. Acest lucru poate satisface apoi nevoile țărilor din estul UE, inclusiv Austria și Slovacia, și altele pentru iarna 2023/24.

Certificare europeană

Instalațiile de stocare a gazelor naturale din Ucraina au trecut certificarea europeană în aprilie 2023. Cea mai mare parte a capacității de stocare (25,3 miliarde de metri cubi) este situată în vestul țării, în cinci instalații separate care sunt protejate în mod fiabil. Acest volum este de 1,5 ori mai mare decât capacitatea de stocare combinată a Ungariei, României, Poloniei și Slovaciei.

Ca parte a inițiativei Comisiei Europene de îmbunătățire a securității aprovizionării, programul AggregateEU poate cumpăra gaze naturale pe măsură ce intră în depozitele ucrainene. Astfel, Europa poate avea de facto garantate rezerve de gaze naturale în Ucraina.

Instalațiile de depozitare subterană ale Ucrainei sunt situate la intersecția rutelor europene de transport al gazelor și sunt strâns legate de țări care își sporesc rolul pe piața europeană a gazelor, precum Polonia și România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.