Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capcană pentru Dragnea și PSD. Dedesubturile plângerii lui Orban. Rolul `nebunului` de la DIICOT

După primul șoc al depunerii unei plângeri penale fără consultarea partidului, liberalii și-au făcut calculele și au realizat că demersul lui  Ludovic Orban le dă cu plus. Dincolo de aspectele proceduralep e care le presupune acest demers, ce țin mai degrabaă de autoritățile  competente, strategia oferă PNL posibilitatea de a se erija de facto în principalul partid de Opoziție, rol cam uitat în ultima vreme și, mai mult decât atât, de a întinde o capcană PSD, atât de concentrat pe discursul și acțiunile contra așa-zisului stat paralel.

SONDAJ CURS - Iohannis conduce detașat în cursa prezidențială. Dragnea și Tăriceanu, la EGALITATE

În prezent, mingea este mutată la DIICOT. Plângerea PNL împotriva premierului Viorica Dăncilă și a liderului PSD, Liviu Dragnea, a devenit dosar penal, fiind înregistrată la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Dosarul a fost repartizat deja unui procuror pentru a începe cercetările.

Măsura este importantă în contextul în care plângerea penală depusă de liderul PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului Viorica Dăncilă a ajuns la DIICOT, după ce Parchetul General și-ar fi declinat competența.

Același DIICOT care este  condus acum cu titlu  interimar de Daniel Horodniceanu, intrat în vizorul actualei coaliții de guvernare, care deja i-a pregătit înlocuitorul, în persoana procurorului Oliver Felix Bănilă, propus și susținut de ministrul Tudorel Toader. Pentru Horodniceanu,  acest dosar de înaltă trădare și abuz în funcție, formulat pe numele lui Dâncilă și Liviu Dragnea, îi vine ca o mănușă, fiind bula de oxigen mult-dorită pentru păstrarea sa în funcție.

Șef al DIICOT până în 19 mai, Horodniceanu a primit delegare pentru încă şase luni pentru această funcţie, măsura fiind luată de procurorul general Augustin Lazăr. Procedural, este vorba despre delegare pe funcţie, măsură care poate fi prelungită din şase în şase luni până la 3 ani.

Această prelungire de mandat pare a fi esențială pentru planul  liderului liberal. "Orban profită de intențiile PSD de schimbare a conducerii DIICOT pentru a pune presiune pe guvernare și pe Dăncilă. Știe că în aceste condiții, Dragnea nu va risca nimic care să poată duce la o eventuală suspendare a premierului din funcție și că va fi silit să negocieze. Inclusiv cu Horodniceanu și cu cei care îl susțin pentru un nou mandat. Tratative cu așa-zisul stat paralel pe care el și Tăriceanu îl tot hulesc  atât pe la  televiziuni", ne-au explicat surse din conducerea PNL, capcana în care ar putea să cadă liderul PSD, în urma acestei acțiuni politice.

SONDAJ CURS - PSD se menține la un scor ridicat, PNL nu sparge bariera. Surpriza Victor Ponta și dezamăgirea ALDE

De altfel, atât PSD, cât și ALDE, au construit în ultimii ani un adevărat front de luptă împotriva conceptului de " stat paralel", în care au inclus atât serviciiile de informații, cât și parchetele. Eforturile  din ultimul an de  modificare a fundamentului care stă la  baza  actualului sistem de justiție sunt  centrate pe această strategie. La fel și tentativele de schimbare din funcții a șefilor de parchete de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

O strategie menită să aducă liderii PSD la  masa negocierilor subterane cu  sistemul pe care tot ei l-au pus la zid, ar decredibiliza toata munca depusă de Putere în această direcție. Se întrevede un nou război  de uzură. Liberalii  se așteaptă ca DIICOT-ul să-și calculeze bine pașii în cazul plângerii lui Orban

"În orice situație, noi vom avea de câștigat. Dacă Horodniceanu va înainta președintelui o cerere de începere a urmăririi penale în cazul lui Dăncilă, se poate ajunge la suspendarea premierului și la picarea acestui Guvern. Plus o etichetă de trădători de țară agățată de gâtul lui Dragnea și Dancilă. Dacă, în schimb, dosarul nu va merge mai departe,  a fi clasat, iar Horodniceanu va fi confirmat pentru un nou mandat, se va da senzația palpabilă a colaborării, negocierii actualei Puteri cu sistemul pe care-l tot atacă de ani buni încoace. În plus,noi suntem avantajați, lupta Putere-Opoziție se va polariza. În prag de campanie electorală, nu va mai exista decât PSD versus PNL, restul nu vor mai  conta. De multe ori am fost acuzați că nu facem Opoziție, că facem blaturi cu PSD și că ne certăm cu ei doar la televizor. Ei bine, să vedem dacă după această acțiune, astfel de suspiciuni mai stau în picioare", ne-au dezvăluit sursele citate, așteptările care se ascund în spatele plângerii formulate de liderul lor de partid.

Deja,Dragnea a făcut câteva greșeli de discurs, semn că a pierdut controlul situației.  Liderul PSD a mers până acolo încât i-a amenințat cu închisoarea pe toți cei care ar îndrăzni să dea curs plângerii penale formulate de Ludvic Orban și să se facă astfel complice la acest demers, semn clar că jocul politic nu se va mai desfășura cu mănuși din partea niciuneia dintre taberele implicate.

DEZASTRU la Pilonul II de pensii: 7 milioane de români au pierdut sume importante

De multe ori am fost acuzați că nu facem Opoziție, că facem blaturi cu PSD și că necertăm cu ei doar la televizor. Ei bine, să vedem dacă după această acțiune, astfel de suspiciuni mai stau în picioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.