Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capital Economics: Economia României va avansa cu 3% în acest an, sub potenţialul de creştere

grafic crestere

Economia României va avansa cu 3% în acest an şi cu 3,3% anul viitor, datorită evoluţiei pozitive a cererii interne, sub potenţialul de creştere pe termen lung de 4% estimat de analiştii de la compania britanică de consultanţă Capital Economics.

"Ne aşteptăm ca economia României să înregistreze un avans solid, în intervalul 3-3,5% în 2015 şi 2016, dat fiind că economia slabă a zonei euro, principala piaţă de export a ţării, este compensată de creşterea cererii interne", se arată într-un raport al Capital Economics.

România are un potenţial de creştere economică pe termen lung de 4% pe an, asemenea Bulgariei, Poloniei şi Turciei, potrivit analiştilor, Capital Economics.

Analiştii companiei apreciază că politica fiscală va fi mai relaxată în acest an comparativ cu 2013, pe fondul scăderii preţurilor de consum.

"Pentru început, declinul preţurilor petrolului va determina încetinirea inflaţiei, ducând la creşterea veniturilor gospodăriilor. Acest lucru ar trebui să permită Băncii Naţionale a României să reducă dobânda de politică monetară cu încă 25 de puncte de bază, la 2%", se arată în raport.

Analiştii de la Capital Economics estimează că rata inflaţiei se va situa la 0,8% în acest an şi la 1,8% anul viitor. În 2014, rata anuală a inflaţiei a coborât la minimul record de 0,83%.

La începutul lunii februarie, BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

De asemenea, analiştii consideră că pieţele financiare din România sunt mai puţin vulnerabile în faţa situaţiei din Grecia decât erau în perioada 2011-2012, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi datoria externă pe termen scurt au scăzut semnificativ în ultimii ani.

Comisia Europeană anticipează că economia României va creşte cu 2,7% în acest an şi cu 2,9% în 2015, în timp ce Banca Mondială apreciază că produsul intern brut al României va avansa cu 2,9% anul acesta şi cu 3,2% anul viitor.

Economia României a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor comunicate de INS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.