Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capitala Europeană a Culturii TM2023: De la Enescu şi Brâncuşi, la Eurothalia şi Sabotage Festival

Wikipedia
Piata Victoriei Timisoara

Capitala Europeană a Culturii TM2023 invită publicul, în luna septembrie, să rămână conectat la arte vizuale şi muzică simfonică, festivaluri europene de teatru, conferinţe despre patrimoniu, târguri de viniluri, mult aşteptata expoziţie Brâncuşi şi Festivalul Internaţional "George Enescu".

Institutul Francez din Timişoara organizează, în perioada 1-3 septembrie, cea de-a XII-a ediţie a evenimentului Harababura Vintage Fair, care înglobează o platformă online de fotografie şi fashion sustenabil şi un târg de viniluri şi cărţi, cu concerte orientale susţinute de trupele Ko Shin Moon din Franţa şi K not K din România şi un performance de dans contemporan Be the storm, conform Agerpres.

O noutate absolută pentru Timişoara, Festivalul Internaţional "George Enescu", care vine, în deschiderea din 3 septembrie, cu Ensemble Intercontemporain care va concerta la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Pe 4 septembrie, în cadrul festivalului, publicul se poate bucura de un concert inedit alături de Fine Arts Quartet.

Într-un registru asemănător, Ecoul Sinagogilor se va desfăşura între 4-7 septembrie, în oraşe din vestul ţării, unde vor ajunge în faţa publicului Cvartetul Bălănescu, alături de prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, prin Asociaţia Pantograf, care continuă să aducă în prim-plan poveştile şi emoţiile care însoţesc sinagogile şi spaţiile sacre.

Pe data de 6 septembrie, de la ora 19,00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, binecunoscuta formaţie Romanian Chamber Orchestra invită spectatorii la o experienţă unică, printr-un concert plin de emoţie şi măiestrie, adresat familiilor.

Tranzitând înspre o tonalitate rock, pe 6 septembrie, de la ora 19,00, în cadrul proiectului Time to Rock 2023, Iulius Town va găzdui un concert cu trupa Om la Lună, din Bucureşti, urmat, pe 10 septembrie va avea loc un concert Fanfare Ciocârlia, o legendă vie a fanfarelor balcanice, revenind la Timişoara prin Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş. Time to Rock va continua şi cu alte concerte, pe 16 septembrie, când va avea loc concertul trupei Omul cu Şobolani, iar pe 28 septembrie, Casa Tineretului va găzdui un silent-concert cu trupele Eyedrops şi Delta pe Obraz.

În avanpremiera expoziţiei Brâncuşi la Timişoara, timp de cinci luni, în fiecare joi, în Piaţa Unirii, artistul vizual Mihai Donici realizează un proiect de 20 de expoziţii de etno-sculptură, care prefigurează lumea formelor brâncuşiene. Expoziţiile au şi rolul de a pregăti publicul autohton şi pe cel de tranzit cultural pentru receptarea contextualizată a expoziţiei Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale, al cărei aşteptat vernisaj va avea loc pe 30 septembrie. Curatoriată de Doina Lemny, expoziţia va aduce în atenţie diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuşi, în acelaşi timp fiind expuse şi o selecţie de fotografii şi fragmente filmate de artist.

Înspre finalul lunii, se vor desfăşura în cadrul TM2023 Zilele Culturale Maghiare, în Piaţa Victoriei, care aduce în prim plan cultura, muzica, gastronomia şi tradiţiile maghiare, sărbătorind, ca în fiecare an, multiculturalitatea.

Festivalul Sabotage continuă între 22 şi 24 septembrie cu acelaşi demers de creştere a scenei muzicii electronice locale, ce se poziţionează la graniţa dintre muzică, artă şi propune în acest an trei direcţii: music arena, cu muzică electronică, sound art, experiment; knowledge arena, cu ateliere, discuţii, conferinţe; technology arena, cu arte multidisciplinare, video proiecţii şi instalaţii interactive.

Din seria festivalurilor de teatru, Festivalul European de Teatru EUROTHALIA va avea loc între 20-30 septembrie, organizat de Teatrul German de Stat din Timişoara şi aduce laolaltă spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar şi teatru de marionete, spectacole nonverbale şi producţii cu elemente multimedia şi animatronice din Germania, Spania, Grecia, Belgia, Macedonia, Letonia, Danemarca, Bulgaria şi România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.