Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capsula Starliner, care ar putea fi folosită pentru transportul astronauților americani, lansată de Boeing într-o misiune test, nu a ajuns pe orbita corectă

selfie spatiu

Capsula Starliner, care ar putea fi folosită pentru transportul astronauților americani, lansată de compania Boeing într-o misiune test, vineri, nu s-a stabilit pe orbita corectă, necesară pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională (ISS), potrivit NASA, anunță MEDIAFAX.

Șeful NASA, Jim Bridenstine, a anunțat într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter că Starliner se află pe o orbită stabilă, dar nu pe cea calculată astfel încât să poată ajunge la ISS.

Citește și: DNA a deconspirat o altă rețea importantă! .

"Boeing și NASA colaborează pentru a analiza opțiunile disponibile privind testarea și misiunea, în timp ce Starliner rămâne pe orbita pe care se află în prezent", se arată într-un comunicat comun.

Capsula, care a fost lansată vineri, la ora 11.36 GMT, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la Centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, are la bord un singur "pasager", un manechin botezat Rosie, în onoarea lui "Rosie nituitoarea" (Rosie the Riveter), simbol al femeilor americane care munceau în fabrici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La aproximativ 30 de minute după lansare, Starliner urma să fie îndreptată spre orbita programată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat un purtător de cuvânt al Boeing, fără să ofere alte detalii.

Misiunea test Starliner urma să dureze opt zile, iar, dacă va fi un succes, NASA va putea utiliza capsula pentru transportul astronauților săi, începând de anul viitor, punând astfel punct unei pauze de nouă ani în ceea ce privește misiunile cu echipaj uman lansate din SUA. Starliner urma să se conecteze la ISS la 25 de ore de la lansare și era programată să se întoarcă pe Terra pe 28 decembrie.

NASA nu mai are mijloace de transport pentru astronauți din 2011, când a renunțat la vechea sa flota de navete spațiale, folosită timp de 30 de ani. Agenția spațială americană depinde de rachetele rusești Soyuz pentru a-și duce astronauții pe Stația Spațială Internațională (ISS). Pentru fiecare astronaut american trimis în spațiu, NASA plătește suma de 82 de milioane de dolari.

În timpul administrației Barack Obama, NASA a semnat contracte în valoare de miliarde de dolari cu Boeing (4,2 miliarde de dolari) și SpaceX (2,5 miliarde de dolari), compania deținută de miliardarul Elon Musk, pentru a dezvolta capsule spațiale "made in USA" (fabricate în SUA).

Citește și: Guvernul Orban, dinamitat din interior: Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică

În prezent, omologarea vehiculelor nu mai depinde decât de succesul misiunilor spațiale test, fără echipaj uman.

"La începutul anului viitor, vom lansa astronauți americani, la bordul unor capsule americane, de pe teritoriul american, pentru prima dată din 2011", a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, joi, la Centrul spațial Kennedy.

SpaceX a depășit deja această etapă: în martie, compania a lansat capsula Crew Dragon spre ISS și a adus-o pe Terra fără probleme, având la bord manechinul Ripley.

Proiectele sunt separate de programul Artemis cu care NASA dorește să revină pe Lună, până în 2024. Misiunile lunare vor fi realizate cu ajutorul unei capsule adaptate pentru zborul în spațiu pe distanțe mai lungi, respectiv Orion, construită de Lockheed Martin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.