Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căpşunile cu un preţ de 10 dolari bucata ajută un orăşel japonez să îşi revină după tripla catrastrofă din 2011

www.centrulnatura.ro
capsuni

Mari şi lucioase, dar cu un preţ de 10 dolari bucata, căpşunile premium ajută un orăşel japonez să îşi revină după efectele provocate de cutremurul şi tsunamiul care a distrus agricultura locală în urmă cu un deceniu.

Oraşul de costă Yamamoto, la cinci ore nord de Tokyo, are aproape 12.000 de locuitori şi mizează pe acest fruct pentru jumătate din producţia sa agricolă. Acest orăşel face parte din prefectura Miyagi, una din principalele regiuni japoneze producătoare de căpşuni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Încă o țară profund afectată de pandemie s-a sucit: A autorizat și ea vaccinul AstraZeneca pentru cei de peste 65 de ani

La 11 martie 2011, a avut loc în Japonia un puternic seism de magnitudine 9 pe scara Richter, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea oraşului nipon Sendai, aflat pe coasta estică a ţării, urmat de tsunami.

Cutremurul şi tsunamiul din martie 2011 a distrus aproximativ 97% din serele din Yamamoto unde se cultivau căpşuni, în timp ce apa de mare sărată a inundat terenurile arabile, care au devenit mult prea sărate pentru culturile agricole.

În lunile care au urmat dezastrului, autorităţile locale au încurajat corporaţiile să vină şi să reconstruiască. Una din aceste firme este GRA Inc., un start-up înfiinţat la patru luni de la dezastru de nepotul unui cultivator local de căpşuni. Compania a reuşit să crească productivitatea prin dotarea serelor cu o nouă tehnologie de climatizare şi iluminare cu LED care stimulează creşterea plantelor. Firma a devenit renumită la nivel naţional pentru soiul său Migaki-Ichigo, care se vinde cu un preţ de până la 1.080 yeni (10 dolari) pe bucată în magazinele de lux din Tokyo.

Încă din 2017, producţia de căpşuni la Yamamoto şi-a revenit la nivelul de dinainte de tsunami, arată datele autorităţilor locale, iar acum producţia este mai mare decât în 2011, susţine un purtător de cuvânt al primăriei.

"Yamamoto produce acum mai mult decât înainte de dezastru. Există senzaţia că ne-am revenit după dezastru", a declarat Keita Takahashi, un localnic care acum lucrează la GRA.

Această firmă produce 400 de tone de căpşuni pe an şi mizează pe firme mari precum Innovation Network Corp. of Japan şi NEC Corp.'s printre susţinătorii săi. În luna iunie a anului trecut, start-up-ul a strâns 330 milioane de yeni într-o nouă rundă de finanţare, ceea ce a dus la 850 milioane de yeni finanţarea totală strânsă de la înfiinţarea sa. Compania a precizat că va utiliza banii pentru a atrage noi fermieri şi a-şi creşte vânzările pe pieţele externe.

Însă nu toate oraşele japoneze şi-au revenit atât de rapid după dezastrul din 2011. În prefectura vecină Fukushima, unde seismul a provocat probleme la centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II, autorităţile locale au probleme în a-i readuce pe oameni în fostele oraşe fantomă, iar în unele zone accesul este în continuare interzis.

Fructele scumpe au o lungă istorie în Japonia, unde produse precum pepenii, fructele de pădure şi strugurii sunt deseori oferite sub formă de cadouri. Comparativ cu alte exemple mult mai luxoase, un preţ de 10 dolari pentru o căpşună produsă de GRA este unul relativ modest. La o licitaţie care a avut loc anul trecut, un lot de 108 bucăţi din aceste fruct a fost vândut pentru 1,5 milioane de yeni, adică aproximativ 127 de dolari pe bucată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.