Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Captură de senzaţie a Poliţiei: A fost destructurată o grupare care furase peste un milion de euro

breaking news

Şapte membri ai unei grupări intitulate "Scara Rulantă", care au furat peste un milion de euro din buzunarele germanilor aflaţi la cumpărături în supermarket-uri, au fost prinşi, în mai multe ţări europene, cu ajutorul Poliţiei Române. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, la data de 18 septembrie 2015 au fost demarate investigaţiile într-un caz complex, denumit "Scara Rulantă", privind o grupare infracţională formată din şapte persoane, iniţiată în Iaşi, pentru a comite furturi din buzunare în incinta supermarket-urilor din Germania. Banii erau apoi transferaţi în România, prin servicii de transfer online, imediat după săvârşirea faptelor, prejudiciul ridicându-se la peste un milion de euro.

Citeşte şi: Se pune la cale ELIBERAREA lui Guru Bivolaru: Operațiunea care are loc la București

Prin cooperarea Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale cu autorităţi judiciare din Europa, prin intermediul EUROPOL, s-a reuşit prinderea tuturor celor şapte membri ai grupării. Astfel, la nivel european, a fost declanşată o acţiune ENFAST, cu scopul de a localiza şi aresta persoanele respective, acţiune la care au participat echipele FAST (serviciile de urmăriri) din Germania, România, Italia, Franţa, Spania, Austria şi Portugalia. La data de 26 octombrie 2015, au fost emise de către autorităţile judiciare germane mandate europene de arestare împotriva celor şapte membri ai grupării.

Citeşte şi: Statistica îl contrazice pe Nicușor Dan: Ce s-a întâmplat, cu adevărat, la Sectorul 1

În urma cooperării directe între echipele FAST implicate, la data de 1 decembrie 2015 a fost făcută prima arestare. Primul dintre bănuiţi a fost prins, în urma unei acţiuni, în Madrid, Spania. Au urmat apoi şi ceilalţi membri ai grupului. În urma unei operaţiuni desfăşurate de Poliţia Română, în colaborare cu autorităţile din Spania, un altul a fost prins, la două zile, tot în Madrid. La data de 4 decembrie 2015, alţi doi au fost arestaţi în Iaşi. Al cincilea bănuit a fost arestat în Kiefersfelden - Germania, la data de 3 februarie 2016, în urma unui control la frontieră.

Celelalte două persoane din grupare, un bărbat şi o femeie, au fost prinse de poliţiştii români, în Iaşi, la data de 29 aprilie 2016. Operaţiunea "Scara Rulantă" este un succes, prin cooperarea dintre Poliţia Română şi autorităţile poliţieneşti din ţările europene, reuşindu-se, într-un interval de timp scurt, arestarea, în ţări diferite, a tuturor celor şapte membri ai grupării, bănuiţi de furturi din buzunare din străinătate. ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de "Urmăriri", pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.

Citeşte şi: Românii din Marea Britanie încasează o nouă lovitură: Ce li se întâmplă după Brexit

Reţeaua ENFAST a devenit operaţională la data de 1 octombrie 2012, fiind finanţată prin fonduri europene accesate de către Poliţia Belgiană. ENFAST este o reţea informală de contacte şi un grup de cooperare, în toate aspectele legate de găsirea şi arestarea urmăriţilor internaţional, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.