Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cărțile privind viață cu ajutorul realității virtuale, la istoricul Târg de Carte de la Frankfurt

bookcaffe.wordpress.com
carte

Vizitatorii care vor trece în acest an pragul Târgului de Carte de la Frankfurt vor fi invitaţi să poarte ochelari de realitate virtuală, să viziteze o clasă de cursuri interactivă şi să admire obiecte de artă realizate cu ajutorul tehnologiei 3D, în încercarea editorilor de a conecta tehnologia modernă cu lumea culturală. Organizatorii celui mai mare eveniment editorial din lume au declarat că îmbinarea lumii cărţilor cu arta şi tehnologia este un pas logic în condiţiile în care industriile creative devin din ce în ce mai conectate, informează AFP, arată agerpres.ro

Târgul, care se deschide miercuri şi se aşteaptă să fie vizitat de circa 275.000 de persoane, s-a ghidat întotdeauna după deviza ''conţinut - indiferent de formatul său'', a declarat pentru AFP vicepreşedintele evenimentului, Holger Volland.

A început RĂZBOIUL total! Miza noii ordini de după alegeri


Printre principalele atracţii la evenimentul de cinci zile se vor număra experienţele de realitate virtuală, mai mulţi expozanţi aducând proiecte care îi vor face pe vizitatori să plonjeze într-o lume care până acum nu a existat pentru ei decât pe pagină. 

Cartea "All of My World Is You" a artistului taiwanez Jimmy Liao se va trezi la viaţă în clipa în care vizitatorii îşi vor pune un dispozitiv de realitate virtuală ce le va permite să interacţioneze cu personajul principal, o tânără misterioasă, dar şi să îndeplinească misiuni pentru a o face pe aceasta să zâmbească. 

În lumina reflectoarelor, ca invitat de onoare, se va afla cultura literară şi lingvistică din regiunea Flandra şi din Olanda, urmând să fie prezentate trei experienţe de realitate virtuală, dintre care una le permite utilizatorilor să alterneze între perspectiva unui tată şi cea a fetei sale, în vârstă de 9 ani, după dispariţia unui membru al familiei.

'Programului lui Cioloș e plin de utopii marxiste. Pare inspirat dintr-un program al lui Putin'


''Literatura nu există numai pe pagină'', a declarat Suzanne Meeuwissen de la Fundaţia Daneză pentru Literatură, co-iniţiatoare a proiectului. Aceasta a ţinut să precizeze că un exemplu în acest sens este câştigătorul premiului Nobel din acest an, muzicianul Bob Dylan. Realitatea virtuală este noua canava, a mai spus aceasta, iar ''scriitorii şi artiştii sunt flămânzi să exploreze acest teritoriu nefamiliar''. 

Şi editurile educaţionale îşi îndreaptă atenţia către noua tehnologie, în cadrul secţiunii ''Şcoala Viitorului''. Astfel, vor fi prezentate posibilităţi noi de învăţare, de la manualele care pot deveni interactive cu ajutorul unei aplicaţii, până la imprimarea prin tehnologia 3D a unor organe ce pot fi folosite la lecţiile de biologie. 

În cadrul Arts+, eveniment supranumit ''târg în târg'', artiştii, arhitecţii şi muzeele vor trata provocările şi oportunităţile de a lucra cu tehnologia digitală şi îşi vor prezenta o parte dintre rezultate. 

Unul dintre evenimentele-cheie va fi proiectul numit ''Următorul Rembrandt" în cadrul căruia o echipă olandeză utilizează inteligenţa artificială şi o imprimantă 3D pentru a creea o operă ''nouă'' realizată de un maestru în pictură, pe baza unui algoritm computerizat care a calculat trăsăturile obişnuite ale unui subiect tipic rembrandian. 

Rămâne de văzut în ce măsură toate aceste idei pot genera venituri pentru edituri şi creatori, o întrebare ce va fi un subiect fierbinte în această săptămână la Frankfurt. 

La târgul de la Frankfurt iubitorii de carte vor putea consulta oferta a peste 7.000 de expozanţi din mai mult de 100 de ţări, ce vor prezenta mii de titluri noi din toate genurile imaginabile. 

Unul dintre cele mai mari personalităţi care vor participa la eveniment va fi artistul contemporan britanic David Hockney, care va prezenta o carte supradimensionată, de 500 de pagini, ce ilustrează faimoasele sale picturi, de la cele din anii '60, cu piscine însorite, la cele mai recente desene pe iPad. Volumul în ediţie limitată este atât de mare încât vine cu propriul său stand şi un preţ de 2.000 de euro. 

Târgul de Carte de la Frankfurt va avea onoarea de a fi vizitat şi de prezenţe regale, precum regele olandez Willem-Alexander şi regele Philippe al Belgiei şi regina Mathilde. 

Evenimentul datează din urmă cu peste 500 de ani, prima ediţie având loc la puţin timp după ce Johannes Gutenberg a inventat presa de tipar, în apropiere de Mainz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.