Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care ar fi motivul organizării exercițiilor de trei luni în Transnistria

Euractiv
Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria trupe ruse

Forţele de menţinere a păcii din Transnistria au anunţat convocarea unui cantonament militar de trei luni. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al regiunii transnistrene nerecunoscute.

„Contingentul de menţinere a păcii din republica moldovenească nistreană continuă să accepte cererile de participare la noul cantonament de trei luni din 1 martie”, se arată într-un mesaj publicat marţi pe site-ul instituţiei, transmite Infotag.

În mesaj nu se specifică despre ce instructaj este vorba şi care este scopul acestuia.

Totodată, agenţia de presă oficială rusă TASS a relatat că exerciţiile militare sunt legate de faptul că "regimul de la Kiev şi-a intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei, pe care intenţionează să o desfăşoare ca răspuns la pretinsa ofensivă a forţelor ruse de acolo". Drept confirmare, TASS citează un fragment din declaraţia purtătoarei de cuvânt a comandamentului "Sud" al forţelor armate ale Ucrainei (ВСУ), Natalia Gumeniuk, potrivit căreia "trupele ucrainene sunt concentrate în apropierea graniţei cu Transnistria".

Într-un interviu acordat posturilor de televiziune ucrainene, Gumeniuk, dimpotrivă, a afirmat că graniţele Ucrainei de lângă Transnistria au fost ferm consolidate înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, iar acum "ruşii încearcă să acuze Ucraina că pregăteşte un atac asupra Transnistriei şi îşi mută trupele acolo".

„Iată, se întâmplă aşa ca în lirica populară: hoţul însuşi strigă cel mai tare "opreşte-l pe hoţ". Credeţi, avem unde să ne înaintăm trupele şi avem multă activitate de luptă. Ne-am dat seama că prezenţa unui contingent militar acolo ar putea reprezenta o anumită ameninţare, iar ceea ce se întâmplă acum - simpla geografie şcolară - sugerează că nu se pot aştepta la întăriri de nicăieri. (...) Aterizarea unui desant în Transnistria este imposibilă a priori, deoarece este necesară traversarea spaţiului aerian fie al ţărilor NATO, fie direct al Ucrainei. Ei bine, cine le va permite?! Prezenţa forţelor şi capacităţilor noastre de grupare, care se află de-a lungul graniţei cu Transnistria, este absolut adecvată ameninţării care este probabil ipotetică din această direcţie - în caz de disperare absolută”, a spus Gumeniuk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.