Iaurtul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, însă unele sortimente conțin prea mult zahăr sau sunt bogate în calorii.
Iată câteva reguli simple care te vor ajuta să alegi cel mai sănătos iaurt:
- Optează pentru cel natural
Pentru iaurt e nevoie doar de lapte și de două culturi de bacterii Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus care transformă laptele în iaurt prin fermentație. ”Pe lângă acestea, este în regulă să conțină câteva arome, puțin zahăr sau fructe” spune nutriționistul Caroline Kaufman. Ferește-te de produsele care au o listă lungă de ingrediente și care conțin uleiuri hidrogenate sau îndulcitori artificiali.
- Bacterii sănătoase
Probioticele sunt bacterii bune similare cu cele din tractul digestiv și reprezintă un ingredient cheie al iaurturilor. Aceste bacterii benefice îmbunătățesc digestia și mențin sănătatea intestinelor. Însă, în mod surprinzător nu toate tipurile de iaurt conțin ”culturi vii și active”, așa cum sunt numite bacteriile din iaurt. Unele companii tratează termic iaurtul ucigând atât bacteriile rele cât și pe cele bune.
- Conținutul de calciu
Iaurtul este o sursă importantă de calciu, însă cantitatea poate varia de la un brand la altul. Optează pentru un iaurt care conține cel puțin 15% din doza zilnică recomandată.
- Atenție la zahăr
Încerci să reduci consumul de zahăr? Nu te baza pe numărul de grame de pe etichetă. Iaurtul conține în mod natural o canitate importantă de zahăr, aproximativ 9 grame la 170ml de iaurt și în jur de 7 grame în iaurtul grecesc. Sfat: evită orice produs a cărui etichetă are primul sau al doilea ingredient zahărul!
sursa: doctorulzilei.ro