Multe persoane consumă mai puține băuturi răcoritoare zaharoase decât în trecut. Acesta este un mare câștig pentru sănătatea publică, având în vedere riscurile recunoscute ale dietelor bogate în băuturi îndulcite cu zahăr.
Dar, de-a lungul timpului, consumul de băuturi răcoritoare dietetice a crescut. De fapt, este atât de ridicat încât aceste produse sunt acum detectate în mod regulat în apele reziduale.
Așadar, ce spun cercetările cu privire la modul în care vă este afectată sănătatea pe termen lung dacă le beți des?
Ce face ca băuturile răcoritoare dietetice să fie dulci?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă oamenilor „să-și reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic total. O reducere suplimentară la sub 5% sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) pe zi ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate”.
Însă majoritatea băuturilor răcoritoare obișnuite conțin mult zahăr. O cutie obișnuită de 335 de mililitri de Coca-Cola originală conține cel puțin șapte lingurițe de zahăr adăugat.
Băuturile răcoritoare dietetice sunt concepute pentru a avea un gust similar cu cel al băuturilor răcoritoare obișnuite, dar fără zahăr. În loc de zahăr, băuturile răcoritoare dietetice conțin îndulcitori artificiali sau naturali.
Îndulcitorii artificiali includ aspartamul, zaharina și sucraloza. Îndulcitorii naturali includ stevia și extractul de fructe monk, care provin din surse vegetale.
Mulți îndulcitori artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, astfel încât este nevoie de mai puțini îndulcitori pentru a oferi aceeași senzație de dulce.
Băuturile răcoritoare dietetice sunt comercializate ca alternative mai sănătoase la băuturile răcoritoare obișnuite, în special pentru persoanele care doresc să își reducă consumul de zahăr sau să își controleze greutatea.
Dar, în timp ce sondajele efectuate în rândul adulților și adolescenților australieni arată că majoritatea oamenilor înțeleg beneficiile reducerii consumului de zahăr, adesea nu sunt la fel de conștienți de modul în care băuturile dietetice pot afecta sănătatea în general.
Ce spun cercetările despre aspartam?
Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare sunt considerați siguri pentru consum de către autoritățile alimentare, inclusiv în SUA și Australia. Cu toate acestea, unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe termen lung ale consumului.
Persoanele care consumă băuturi răcoritoare dietetice în mod regulat și frecvent sunt mai susceptibile de a dezvolta anumite afecțiuni metabolice (cum ar fi diabetul și bolile de inimă) decât cele care nu consumă băuturi răcoritoare dietetice.
Legătura a fost constatată chiar și după luarea în considerare a altor factori alimentari și de stil de viață (cum ar fi activitatea fizică).
În 2023, OMS a anunțat că rapoartele au constatat că aspartamul - principalul îndulcitor utilizat în băuturile răcoritoare dietetice - este „posibil cancerigen pentru oameni” (cancerigen înseamnă cauzează cancer).
Cu toate acestea, raportul a menționat că nu există suficiente dovezi științifice actuale pentru a fi cu adevărat siguri că aspartamul poate crește riscul de cancer și a subliniat că este sigur să fie consumat ocazional.
Vor ajuta băuturile răcoritoare dietetice la controlul greutății?
În ciuda cuvântului „dietetic” din denumire, băuturile răcoritoare dietetice nu sunt strâns legate de gestionarea greutății.
În 2022, OMS a efectuat o revizuire sistematică (în care cercetătorii analizează toate dovezile disponibile cu privire la un subiect) pentru a stabili dacă utilizarea îndulcitorilor artificiali este benefică pentru gestionarea greutății.
În general, studiile controlate randomizate pe care le-au analizat au sugerat o pierdere în greutate ușor mai mare la persoanele care foloseau îndulcitori artificiali.
Cu toate acestea, studiile observaționale (în care nu are loc nicio intervenție, iar participanții sunt monitorizați în timp) au constatat că persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali tind să aibă un risc crescut de indice de masă corporală mai mare și o probabilitate cu 76% mai mare de a avea obezitate.
Cu alte cuvinte, este posibil ca îndulcitorii artificiali să nu ajute în mod direct la gestionarea greutății pe termen lung. Ca urmare, OMS a recomandat ca îndulcitorii artificiali să nu fie utilizați pentru a controla greutatea.
Studiile pe animale au sugerat că un consum ridicat de îndulcitori artificiali poate semnala creierului că este lipsit de combustibil, ceea ce poate duce la o alimentație mai bogată. Cu toate acestea, dovezile că acest lucru se întâmplă la oameni sunt încă nedovedite.
Ce se întâmplă cu inflamațiile și problemele dentare?
Există unele dovezi preliminare că îndulcitorii artificiali pot irita mucoasa sistemului digestiv, provocând inflamații și crescând probabilitatea apariției diareei, constipației, balonării și a altor simptome adesea asociate cu sindromul colonului iritabil. Cu toate acestea, acest studiu a menționat că sunt necesare mai multe cercetări.
Cantitățile mari de băuturi răcoritoare dietetice au fost, de asemenea, asociate cu bolile hepatice, care se bazează pe inflamație.
Consumul de băuturi răcoritoare dietetice este, de asemenea, asociat cu eroziunea dentară.
Multe băuturi răcoritoare conțin acid fosforic și citric, care vă pot deteriora smalțul dinților și pot contribui la eroziunea dentară.
Moderația este esențială
Ca în cazul multor aspecte ale alimentației, moderația este esențială în cazul băuturilor răcoritoare dietetice.
Este puțin probabil ca consumul ocazional de băuturi răcoritoare dietetice să vă afecteze sănătatea, însă consumul frecvent sau excesiv poate crește riscurile pentru sănătate pe termen lung.
Apa plată, apa infuzată, apa minerală, ceaiurile din plante sau laptele rămân cele mai bune opțiuni pentru hidratare.
Comentează