Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt șansele unui miting de succes înaintea moțiunii de cenzură

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam miting pro-DNA

În anul 2013, privind la manifestațiile din anii anteriori, am propus un set de factori ce favorizează o manifestație de succes, atunci când aceasta nu este realizată de organizații cu experiență (partid de masă, sindicate) ci de către grupuri informale sau, în cazul de săptămâna asta, organizații neexperimentate.

În acest context diverse grupuri sunt tentate să acționeze. Aproape în fiecare săptămână unul sau mai multe proteste se nasc și – de obicei – mor pe Facebook. Dintre și peste aceștia, printr-o selecție darwiniană, se ridică acele grupuri care sunt organizate mai corect: coaliții trans-ideologice [și, uneori, transgeneraționale] în care cel puțin un partener are o reputație publică bună și stabilă precum și o minimă capacitate de mobilizare. (...) Secretul manifestațiilor din 2013 stă probabil în mixul potrivit de credibilitate, deschidere ideologică, minimă organizare, participare a clasei de mijloc, frustrare și spontaneitate. (Sursa)

Să ne întoarcem în ziua de astăzi și să luăm aceste criterii pe rând.

Existența unui grup cu o bună reputație

Există două grupuri care cheamă lumea în stradă și acestora, mai puțin entuziast, pare să li se alăture și Partidul Național Liberal.

Primul „grup” este Uniunea Salvați România. Uniunii i se pot reproșa destul de multe dar, în privința o poziției față de Liviu Dragnea și Partidul Social Democrat, lucrul care ne interesează aici, reputația sa este bună.

Apoi, există un grup de ONGuri și grupuri informale care au invitat în mod explicit la nesupunere civică și care, cu siguranță, vor avea și reprezentanți în piață. Reputația acestora este mai de nișă, dar, din nou, nimeni nu pune la îndoială sinceritatea lor în opoziția față de PSD.

Tot la capitolul reputație putem contabiliza și faptul că manifestație a fost anunțată și criticată de Antena 3. În lumea protestatarilor, a fi criticat de către Antena 3 este practic un însemn de onoare iar manifestația USR, înainte chiar să existe, a câștigat acest semn.

Minima capacitate testată de mobilizare

Poți face multe cu organizare puțină dar este extrem de improbabil să faci multe fără să te organizezi deloc. Așa că este necesar să vedem unde stau inițiatorii protestului la acest capitol.

În București, există suficientă capacitate de autoorganizare, nu neapărat în rândul inițiatorilor ci, pur și simplu în cadrul rețelelor de oameni care au fost la proteste în trecut și care mențin o formă oarecare de legătură unii cu alții. Asta nu înseamnă că rețelele se activează oricând - dar ele există.

Va fi interesant de urmărit legătura cu restul țării. Nu pot să văd în momentul de față nici ce fac rețelele USR mobilizate inițial sub campania „fără penali” și nici organizațiile aflate în parteneriat cu Inițiativa România. Acesta este mai degrabă un semn rău. Ar trebui să vedem o anumită efervescență măcar în asigurarea mijloacelor de transport dacă nu altundeva.

Abordare trans-ideologică funcțională,

... adică nu doar să spui că primești pe toată lumea care se opune Partidului Social Democrat ci și să dai dovezi în acest sens.

Atmosfera din București este mai degrabă ostilă diversității ideologice. În stradă se țin la megafon discursuri despre anticomunism din secolul trecut. În parlament, opoziția a votat in corpore o lege ce restrânge accesul la venitul minim garantat. Niciunul dintre aceste gesturi nu este crucial. Dar...

Dar este important să reținem faptul că mulți dintre purtătorii de mesaj ai USR adresează unui singur public, anume clasei mijlocii medii și superioare din marile orașe. Un exemplu în acest sens este o postare a lui Cristian Ghinea care pare să echivaleze „românul” cu „românul care a luat de la bancă un credit de 60.000 de euro”.

Evident, în cadrul unui miting de mari proporții, strada este cea care decide și liderii vorbăreți mai fac câte un pas în spate. Contează, deci, nu atât cine invită cât ce fel de oameni vor veni. Dar, dacă este să fie o manifestație reușită, mă aștept și să vedem o anumită ieșire din bula pseudo-libertariană.

Prezența mai multor generații

Din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt, din nou, extrem de promițătoare. Reținem, totuși, că echipele „fără penali” se laudă din când în când că au vorbit cu vârstnici. Asta arată că măcar înțeleg problema. Oricum, ca și la punctul anterior, mulțimea este cea care va face diferența.

*

Care sunt șansele reale de succes? Chiar dacă toate aceste criterii ar fi împlinite perfect, ele sunt condiții necesare și nicidecum suficiente. Poate să fie totul aranjat la perfecțiune și lumea, plictisită sau doar pesimistă, să nu vină.

Cu atât mai mult oamenii care își doresc căderea guvernului Dăncilă trebuie să spere că în afara Bucureștiului organizarea este un pic mai bună decât se vede de aici din centru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.