Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt punctele forte și slăbiciunile candidaților Firea, Predoiu și Nicușor Dan

www.adevarul.ro

Hotnews:

In cele trei dezbateri televizate organizate de Digi24, Antena 3 si B1 TV, principalii candidati au performat foarte diferit de la o emisiune la alta, dar si-au definit destul de bine profilul. Care sunt, asadar, punctele forte si slabiciunile lor, unde au ratat si de ce se teme fiecare? Jocul nu s-a inchis, chiar daca primul clasat in sondaje alearga in cursa electorala la o distanta confortabila de urmatorul, iar sansele unei coalizari pe dreapta impotriva candidatului stangii par in acest moment reduse. Interesant de urmarit in aceste dezbateri sunt, pe langa abordarea problemelor Capitalei, strategiile si coalizarile ad-hoc, tacticile politice aruncate in lupta si, de ce nu, psihologia fiecarui candidat...

Ca o concluzie generala, candidatul PSD, Gabriela Firea, doreste sa proiecteze imaginea unui candidat mereu cu temele facute, documentat, axat pe solutii si cu replica la ea, dar devine excesiv de agresiva si cam aroganta cand este ataca in cele mai vulnerabile puncte: coruptia din PSD sau afacerile sotului ei, primar in Voluntari. Se simte evident complexata de Nicusor Dan plus ca se teme probabil in mod real ca, in cazul retragerii lui Predoiu, primaria Capitalei i-ar putea scapa printre degete. Este un bun vorbitor dar cel mai mare adversar al ei ramane propriul partid si reflexele invatate acolo. In trecat fie spus, vehementa cu care respinge o cariera politica la varful PSD in cazul castigarii Primariei pare strict de uz intern, o declaratie menita sa calmeze alti lideri din partid care s-ar putea simti deja amenintati.
Candidatul PNL, Catalin Predoiu, si-a gasit cu greu ritmul dupa ce liberalii au retras trei candidati. Se vede ca n-a intrat entuziast in aceasta cursa si ca incearca sa compenseze lipsa de carisma cu o abordare cat mai pragmatica. Aici il ajuta experienta de administrator, de fost ministru in cateva guverne. A bifat cateva reforme importante si foloseste din plin acest atu, jucand rolul politicianului intelept. Putin probabil ca Predoiu ar fi dispus in mod real sa se retraga in favoarea lui Nicusor Dan. Daca se retrage, nu mai are cine sa traga in sus lista de consilieri iar PNL risca un scor dezastruos in cel mai mare oras din Romania. Astfel, candidatul USB este si adversarul sau, nu doar al Gabrielei Firea. Predoiu lupta pentru locul doi, deoarece un loc trei sau patru i-ar complica teribil viitorul politic. Din aceste motive am si asistat la coalizarea ad-hoc in ultima emisiune a candidatilor PNL si PSD.
Nicusor Dan joaca totul pe cartea anti-sistem, se foloseste de zeci de exemple si situatii pentru a denunta coruptia marilor partide si pentru a chema electoratul sa le evacueze votandu-l pe el. In mod paradoxal, alianta conjuncturala dintre Predoiu si Firea il ajuta daca se va pricepe sa o exploateze in viitor in favoarea lui. Nicusor Dan se dovedeste putin mai superficial in pregatirea raspunsurilor referitoare la marile teme ale Capitalei (RADET, trafic, buget etc), dar il salveaza imaginea de activist in societatea civila care chiar a facut ceva bun si concret pentru oras in timp ce toti ceilalti se limiteaza la vorbe si promisiuni.

Ziarul Financiar:

Aproape 70% din liniile de cre­dit rămase sunt cu sca­den­ţa mai mare de un an şi nu există clauză de ram­bur­sare anticipată.
Cea mai mare expunere pe România o au în continuare băncile din Austria, urmate de Grecia, Franţa (Société Générale), Italia şi Olanda.
România a scăpat de pericolul unor re­tra­geri dezordonate ale finanţărilor bancare pe parcursul ultimilor ani, însă tendinţa de re­ducere a expunerilor este evidentă, iar pro­centul ajustării a devenit consistent.
În primăvara anului 2009, BNR şi Fondul Monetar Internaţional, alături de BERD, BEI, Comisia Europeană au nego­ciat angajamentul supranumit „Iniţia­tiva de la Viena“ cu nouă grupuri financiare străine, care au o prezenţă semnificativă pe plan lo­cal, privind menţinerea expunerii pe Ro­mâ­nia. Prin acest acord grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin - Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank - se angajaseră să menţină nivelul expunerii pe piaţa ro­mâ­nească la nivelul din martie 2009 şi al ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%. Cu toate că primul acord de la Viena a fost de tipul „gentlemen’s agreement“, România şi alte ţări din zonă au rămas protejate de riscul unor retrageri masive de capital. Acordul a expirat în primăvara lui 2011, însă nu a produs niciun şoc imediat la nivelul expunerilor, ba dimpotrivă, însă treptat din a doua jumătate a lui 2011 s-a conturat din ce în ce mai vizibil faimosul „deleveraging“.
Seismele care au zdruncinat zona euro, cu tot cu prevestirile catastrofice privind colapsul monedei unice, au presat băncile occidentale să-şi ajusteze drastic expunerile pe regiune şi să facă delimitări din ce în ce mai dure între ţări în funcţie de anumite conjuncturi. Totodată, băncile-mamă au fost presate în ultimii ani să-şi reducă expunerile în contextul cerinţelor de capital din ce în ce mai severe. De cealaltă parte, situaţia nu foarte stabilă din România în anii de criză, generată de episoa­de de tensiuni politi­ce interne şi de mo­dul în care a fost tra­tată criza de către deci­denţii de politici econo­mice, a oferit argumente su­pli­mentare pentru retrageri de finanţări. În plus, pro­cesul de dezintermediere a avut o tendinţă ascendentă accentuată inclusiv ca urmare a absenţei cererii eligibile de credite în valută în România şi a creşterii economisirii interne.
Băncile cu capital elen au rămas o sursă de vul­nerabilitate pen­tru piaţa locală, ex­pu­nerea grecilor fiind în scădere continuă. Trendul de di­mi­nuare a ex­punerilor în ca­zul băncilor cu capital gre­cesc s-a accentuat în­ce­pând cu anul 2011. Practic, amploarea scă­derii totale a ex­punerilor a fost influenţată în principal de procesul de dezinter­me­diere înregistrat în cazul băn­cilor cu acţionariat grecesc.
La nivelul băncilor cu acţionariat austriac şi a celorlalte bănci reducerea expu­nerilor a fost mai temperată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.