Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Careul de ași de pe Wall Street a dat lovitura: 4 coloși bancari au acaparat jumătate din profituri

cbc.ca
banca-bancher

Cei mai mari patru creditori din SUA au acaparat aproape jumătate din profiturile bancare în al treilea trimestru. Profiturile la JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo şi Citigroup au crescut cu 23%, conform Mediafax.

Cei mai mari patru creditori din SUA au acaparat aproape jumătate din profiturile bancare în al treilea trimestru, subliniind avantajul lor tot mai mare în noua eră a ratelor dobânzilor mai mari şi mai lungi.

Profiturile la JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo şi Citigroup au crescut cu 23%, potrivit BankRegData, care reuneşte rapoartele trimestriale ale creditorilor către Federal Deposit Insurance Corporation, potrivit ZF.

Din cele aproape 4.400 de bănci din ţară, cele patru mari au obţinut 45% din profiturile globale ale industriei în trimestrul al treilea. Aceasta a crescut de la 35% în urmă cu un an şi este mult peste media pe 10 ani de 39%.

În schimb, profiturile tuturor celorlalte instituţii au scăzut în medie cu 19% în trimestru, cea mai mare scădere de la primele luni ale pandemiei de coronavirus.

"Cele mai mari bănci nu au avut o presiune atât de mare asupra depozitelor", a declarat Alexander Yokum, care urmăreşte băncile regionale pentru CFRA. "Vedeţi că marjele nete de dobândă ale băncilor mai mici au fost lovite mult mai puternic decât cele ale băncilor mari".

De ce scad profiturile majorității bancherilor

În general, profiturile industriei bancare au scăzut cu 5% în al treilea trimestru. Acestea au fost trase în jos de pierderile înregistrate la credite şi investiţii pe piaţa obligaţiunilor, precum şi de o creştere de 260% a costurilor cu dobânzile - în principal ceea ce băncile trebuie să plătească deponenţilor pentru a-i împiedica să caute o ofertă mai bună în altă parte, potrivit BankRegData.

"Nu a fost un trimestru oribil, dar profiturile vor continua să fie tensionate", a declarat Christopher Whalen, un analist bancar veteran şi director al Whalen Global Advisors, despre situaţia din întreaga industrie.

Scăderea profiturilor a fost comparată cu o creştere de 10% a profiturilor în al doilea trimestru şi a fost prima scădere a câştigurilor globale ale industriei în şase trimestre.

Cu toate acestea, în timp ce profiturile au scăzut la nivelul întregii industrii, profiturile celor mai mari patru bănci americane, singurii creditori din ţară cu active de peste 1 trilion de dolari fiecare, au crescut, ca grup, cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Yokum a declarat că băncile mici sunt mai expuse la imobiliarele comerciale, şi în special la birouri, unul dintre cele mai mari domenii de preocupare pentru creditare. Astfel, ele au fost nevoite să rezerve mai mult ca procent din împrumuturile lor pentru pierderi potenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.