Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caritas îşi va diversifica serviciile pentru refugiaţii care intenţionează să rămână în România

Profit.ro
taxa taxe bani salariu portofel impozit

Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia "Cunoaşte-i Nu Discrimina" a înfiinţat Centrul de asistenţă pentru refugiaţi din Sighetu Marmaţiei, a informat, luni, directorul organizaţiei, Erika Palincaş, potrivit Agerpres.

"Prin Centrul de asistenţă pentru refugiaţi, Organizaţia Caritas doreşte să asigure servicii sociale şi după încetarea războiului pentru cetăţeni ucraineni care au ales să-şi continue viaţa în ţara noastră. De asemenea, s-au cristalizat serviciile cele mai căutate şi astfel a fost posibilă elaborarea planurilor pe termen scurt şi mediu. În prima lună de funcţionare, serviciile cele mai solicitate au fost spălarea şi uscarea rufelor. Datorită primirii şi îndrumării atent organizate la punctul de trecere al frontierei, majoritatea beneficiarilor centrului nu vin direct de la vamă, ci sunt persoane care au fost deja cazate.Unitatea a reuşit să încheie parteneriate cu reprezentanţi ai mai multor asociaţii, organizaţii locale care oferă găzduire în condiţii de siguranţă pentru refugiaţi, reprezentanţi care aduc haine la spălat şi uscat conform unui program stabilit de comun acord, pentru toate persoanele cazate", a spus Erika Palincaş.

 


Acesta a subliniat că printre refugiaţi se află numeroase persoane traumatizate de război care evită să mai iasă pe stradă.

"Ei procedează astfel pentru că printre cei găzduiţi sunt multe persoane care în urma traumelor suferite evită să iasă chiar şi pe stradă. Majoritatea refugiaţilor care au trecut pragul centrului până acum erau în tranzit, de aceea cererea pentru restul serviciilor oferite a fost mai redusă. Pe baza rulajului din ultimele săptămâni, programul de funcţionare al centrului se modifică, astfel va sta la dispoziţia beneficiarilor de luni până vineri, între orele 8 şi 16", a mai spus Erika Palincaş.

 



Pentru următoarele luni de zile, Caritas are în vedere un program special dedicat copiilor, dar şi adulţilor.

"În ceea ce priveşte activitatea în următoarele luni, s-au conturat numeroase planuri care includ organizarea unor programe utile atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Centrul ar putea oferi pentru preşcolari posibilitatea de a participa la activităţi creative, iar pentru şcolari ar putea pune la dispoziţie echipamentul centrului pentru a se conecta la orele online. Pentru elevii ucraineni care au fost deja integraţi în sistemul educaţional românesc, unitatea ar putea asigura sprijin prin organizarea unor programe de tip afterschool", a declarat Erika Palincaş.

Un alt segment de activitate este dedicat învăţării limbii române pentru adulţi şi suport psihologic.

"Începerea cursurilor de limba română pentru adulţi reprezintă o prioritate, precum şi derularea programelor care facilitează integrarea pe piaţa muncii, consilierea juridică şi oferirea de suport psihologic. Atunci când numărul serviciilor şi beneficiarilor o va impune, programul de funcţionare se va modifica. Principalul finanţator al centrului care este Catholic Relief Services prin Confederaţia Caritas România şi-a asumat un rol cheie în realizarea acestor planuri. După încheierea conflictului ruso-ucrainean, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare şi Asociaţia Cunoaşte-i Nu Discrimina ar dori ca centrul din Sighetul Marmaţiei să funcţioneze în continuare oferind sprijin şi asistenţă refugiaţilor care au decis să înceapă o nouă viaţă în România", a arătat Erika Palincaş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.