DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Carmen Dan le-a cerut prefecţilor să analizeze vulnerabilităţile localităţilor unde vor fi alegeri

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a cerut prefecţilor să analizeze vulnerabilităţile localităţilor unde vor avea loc alegeri locale parţiale pe data de 11 iunie. "În planul asigurării ordinii publice, vă solicit să analizaţi cu atenţie vulnerabilităţile specifice fiecărei localităţi acolo unde organizăm alegeri locale parţiale. Ştiţi că punem mult accent pe acţiunile preventive şi aştept de la dumneavoastră acelaşi lucru. Foarte important este şi rolul ISU în a verifica localurile destinate pentru secţiile de votare", le-a spus Carmen Dan prefecţilor, marţi, într-o videoconferinţă.

Ea a precizat, în cadrul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor, că, deşi este vorba de alegeri doar în anumite localităţi, asta nu înseamnă că vor fi tratate diferit faţă de cele generale. "Vreau să vă reamintesc faptul că Guvernul României a adoptat o serie de hotărâri care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale din 11 iunie, în 49 de localităţi din 32 de judeţe ale ţării. Dintre cele 49 de localităţi, 14 sunt municipii şi oraşe, iar 35 sunt comune", a spus Carmen Dan.

Ea a arătat că, în ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, conform competenţelor legale, are în atenţie realizarea la termen a acţiunilor în plan organizatoric şi totodată asigurarea climatului de siguranţă publică pe întreaga perioadă electorală. "MAI va asigura, centralizat, achiziţionarea timbrelor autocolante, respectiv a plicurilor din plastic transparent, precum şi a ştampilelor cu menţiunea 'votat'. Pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale parţiale, la nivelul celor 13 judeţe în care se organizează alegeri (...), acolo unde avem cel puţin două circumscripţii electorale în judeţ, au fost constituite, prin ordin al prefecţilor, Comisiile tehnice judeţene", a menţionat ministrul.

La şedinţa Comisiei Tehnice Centrale au mai participat, printre alţii, secretarul de stat pentru Ordine Publică, Cristian Ciocoiu, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, şi şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş. "Începând cu data de 10 mai, misiunea de asigurare a protecţiei Birourilor Electorale Judeţene a început în judeţe şi activităţile noastre în acest moment se vor concentra pentru măsurile organizatorice necesare în scopul asigurării transportului materialelor electorale, paza şi protecţia localurilor secţiilor de votare şi apreciez (...) că toate măsurile sunt în acest moment luate pentru a avea un mod normal de derulare a acestor acţiuni", a declarat Cristian Ciocoiu.

Ministrul de Interne a făcut, prin sistem de videoconferinţă, un tur al Instituţiilor prefectului din judeţele în care vor avea loc alegeri locale parţiale. Pe 20 aprilie, Guvernul a decis organizarea în 11 iunie a scrutinului local parţial pentru alegerea primarului în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate, conform Agerpres. Potrivit unui comunicat al Executivului de la momentul respectiv, alegerile parţiale vor fi organizate în cinci municipii - Moineşti (Bacău), Craiova (Dolj), Târgu-Jiu (Gorj), Lupeni (Hunedoara), Roman (Neamţ), în nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia-Sprie, Buşteni, Băicoi şi în 35 de comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.