Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnavalul de la Nisa revine în acest an cu o ediţie organizată în format fizic

dw.com
Kölns Karneval carnavalul din Germania Koln

Carnavalul de la Nisa, unul dintre cele mai mari trei evenimente de acest tip organizate în lume, anulat anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, va debuta vineri cu o ediţie în format fizic şi cu tematica "Regele animalelor", spre încântarea rezidenţilor şi a profesioniştilor din sectorul turismului, informează AFP.

"Este o plăcere imensă şi o mare uşurare", a declarat Jean-Pierre Povigna, în vârstă de 78 de ani, liderul uneia dintre cele patru familii de "carnavalieri" din Nisa care au privilegiul de a construi carele alegorice, potrivit Agerpres.

În semn de onoare supremă care i-a fost acordată, Jean-Pierre Povigna, ajutat de fiii lui, Joseph şi Pierre, precum şi de nurorile şi nepoţii lui, a construit cele mai apreciate două care alegorice, dedicate regelui şi reginei carnavalului, realizate sub forma unui vultur roşu şi a liliacului "Ratapignata", un animal mai puţin cunoscut, dar foarte important în iconografia locală.

Cele două care alegorice vor participa vineri seară la ceremonia de deschidere a Carnavalului de la Nisa, în faţa tribunelor instalate în Piaţa Massena din centrul oraşului.

Apoi, după parada fastuoasă de sâmbătă, care va reuni 20 de care alegorice, evenimentul din acest an va găzdui până pe 27 februarie bătăi cu flori, o paradă cu specific local - la care participă care alegorice imaginate şi fabricate de asociaţii din oraş - şi, bineînţeles, ceremonia prin care sunt aleşi Regele şi Regina carnavalului.

Carnavalul de la Nisa, a cărui primă ediţie a avut loc în 1873, este unul dintre cele mai importante trei evenimente de acest tip organizate în lume, alături de cele din Rio de Janeiro şi Veneţia, şi, totodată, unul dintre puţinele carnavaluri care se vor desfăşura în acest an. Spectatorii vor trebui să îndeplinească însă o condiţie imperativă: să prezinte paşaportul de vaccinare.

În Brazilia, carnavalurile din Rio de Janeiro şi din Sao Paulo, programate la sfârşitul lunii februarie, au fost amânate pentru luna aprilie din cauza noului val de infectări provocate de pandemia de COVID-19. În ambele oraşe braziliene, carnavalul stradal a fost anulat.

La Veneţia, startul carnavalului a fost dat luni, însă într-o versiune afectată de pandemie, cu o ediţie programată în cea mai mare parte în format virtual şi în absenţa mulţimilor obişnuite de turişti.

În Franţa, oraşul Dunkerque a anunţat luni anularea pentru al doilea an consecutiv a celebrului său carnaval stradal.

160.000 de spectatori în 2020

"Carnavalul este un moment important pentru viaţa oraşului nostru. Am insistat să continui această tradiţie pentru a-i susţine pe 'carnavalieri', comercianţi, restauratori şi hotelieri, care au avut parte de doi ani extrem de dificili", a declarat miercuri primarul din Nisa, Christian Estrosi.

În acord cu anunţurile guvernamentale privind ridicarea progresivă a restricţiilor sanitare, "putem să sperăm că vom primi aproape 85.000 de spectatori", a adăugat el, precizând că hotelurile afişează în această perioadă "aproape toate un grad de ocupare apropiat de ediţiile precedente".

Pentru edilul francez, "acest fapt va aduce, fără niciun dubiu, beneficii economice esenţiale pentru economia locală într-o situaţie care rămâne dificilă pentru sectoarele comerţului, hotelier şi restauraţiei, în special".

Carnavalul reprezintă o veritabilă gură de oxigen pentru economia locală, cu 1.400 de locuri de muncă directe şi încasări de 30 de milioane de euro în anii de dinaintea pandemiei. În 2020, aproximativ 160.000 de spectatori au fost prezenţi la acest eveniment, iar numărul lor a fost de peste 200.000 la ediţia din 2019.

Înaintea anulării ediţiei din 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, precedenta anulare a Carnavalului de la Nisa data din 1991, din cauza Războiului din Golful Persic.

Pe lângă tradiţionale bătăi cu flori şi celebrele costume cu capete supradimensionate, din care nu vor lipsi în acest an unele care îi vor reprezenta pe candidaţii la alegerile prezidenţiale franceze Eric Zemmour, Valerie Pecresse şi Marine Le Pen, ediţia din 2022 va găzdui pentru prima oară şi o secţiune dedicată străinilor, odată cu parada trupei belgiene Gilles de la Louvieres, ai cărei membri vor purta pălării uriaşe, costume colorate şi saboţi.

Şi întrucât tematica din acest an acordă animalelor un loc de onoare, un prestigios hotel din Nisa a amenajat o recepţie "în întregime dedicată căţeilor", ce va include câteva mici atenţii speciale şi foarte apreciate de aceste patrupede.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.