DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul Naţional Secuiesc cere introducerea unei Cărți de identitate `secuiască`

tinutul secuiesc

În plină pandemie, când opinia publică e ațintită spre salvarea de vieți omenești, dar și într-un context regional complicat - cu un posibil război între Rusia și Ucraina, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) vrea să introducă o carte de identitate „secuiască”, ce ar urma să aibă, pe lângă elemente clasice precum numele și domiciliul, și un angajament față de autonomia teritorială a presupusului ținut secuiesc.

Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul hotărâre privind introducerea cărții de identitate secuiești, informează agenția maghiară de presă Hirado.

Așa-numitul Ținut Secuiesc este o regiune istorică a României, situată în sud-estul Transilvaniei, într-o zonă locuită majoritar de secui și unguri, pe teritorii care aparțin administrativ în principal de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, dar și din Alba, Bacău, Cluj și Neamț.

Statul român nu recunoaște autonomia presupusului Ținut Secuiesc, deși Camera Deputaților a adoptat tacit o hotărâre în acest sens, în aprilie 2020.

Potrivit proiectului prezentat de Hirado, cartea de identitate secuiască poate fi obţinută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în imaginatul ținut secuiesc sau locuieşte în afara acestuia, dar se declară secui şi este de acord cu autonomia teritorială a presupusului ținut secuiesc aşa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Angajamentul față de autonomia „Ținutului Secuiesc”, obligatoriu pe cartea de identitate

Cartea de identitate secuiască poate fi solicitată prin completarea unui formular, care trebuie să conţină numele şi prenumele solicitantului, data şi locul naşterii, domiciliul permanent şi sexul.

Formularul va conţine în mod obligatoriu, în formă pretipărită, angajamentul solicitantului faţă de autonomia teritorială a așa-numitului Ţinutul Secuiesc.

Documentul secuiesc ar conţine în mod lizibil doar numele şi secvenţa de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afişate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizaţie sau instituţie desemnată de comitetul permanent al CNS.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi retrasă celor care se opun în mod public valorilor specificate în cerere. Cardul trebuie retras în mod obligatoriu tuturor persoanelor care renunţă la el şi solicită ştergerea datelor personale din baza de date.

Limba oficială este maghiara

În preambulul proiectului de rezoluţie, CNS a reamintit: în cursul pregătirii autonomiei teritoriale a presupusului ținut secuiesc, a elaborat până acum Statutul de autonomie al „Ţinutului Secuiesc” - cum îl numesc ei, a trasat graniţele administrative externe şi interne ale Ţinutului Secuiesc şi a creat simbolurile acestuia: steagul, stema şi simbolul prescurtat al ţinutului.

În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ţinutului Secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) şi a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administraţiilor Locale Secuieşti a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ţinutului Secuiesc.

Introducerea cărţii de identitate secuiască a fost iniţiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că “în orice ţară sau în oricare regiune autonomă a unei ţări, elementul constitutiv cel mai important este populaţia care locuieşte acolo, ai cărei membri acceptă constituţia ţării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”.

Reacția parlamentarului PSD Radu Cristescu

Parlamentarul PSD Radu Cristescu susține că inițiativa este o sfidare pregătită de UDMR.

„Buletinul secuiesc, ultima sfidare anti-românească pregătită de UDMR

Unii ar putea crede că e banc cu unguri, dar, din păcate, e o știre serioasă : UDMR vrea să ceară, fără nici o rușine, introducerea unei cărți de identitate speciale pentru Ținutul Secuiesc din inima României.

Dacă nu era presa, care a difuzat această știre șocantă, ne-am fi trezit probabil, ca și altădată, puși în fața faptului împlinit. Adică eventual și în fața unor bariere puse pe șosele, la intrarea în zona pe care UDMR și șefii lor din Ungaria vor s-o facă, pas cu pas, un stat în stat, cu steag propriu, cu buletin de identitate separat, eventual cu Constituție și legi aparte. Mai rămâne ca UDMR să ceară pentru Ținutul Secuiesc și armată separată, ca să fie complet mecanismul sfidării anti-românești de cea mai joasă speță.

De mai mulți ani, tot felul de pseudo-europeni, foarte vocali, îi iau peste picior pe cei care trag alarma, vizavi de planurile UDMR pentru Transilvania, și ne spun că ar fi doar o sperietoare pentru copii mari. Iată că nu e! Această ultimă mișcare plină de tupeu anti-românesc ne confirmă că e vorba de un plan în etape, bine pus la punct, prin care urmașii hunilor vor din nou să pună mâna pe Transilvania, de data asta nu prin forța primitivă a hoardelor înarmate, venite din sălbăticiile Asiei, ci sub scutul perfid al pseudo-europenismului dezbinător, separatist și, în esență, anti-românesc.

De asta gașca de hiene din fruntea UDMR vrea să facă parte din toate guvernele, ca o trupă de autostopiste de pe șoseaua de centură, gata să urce în orice camion. Ajunge cu cedările sinucigașe în fața acestor prădători parșivi! Deșteaptă-te, române!”, a spus Radu Cristescu.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.