Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care dă fiori: Cartea Apocalipsei este inspirată de blesteme păgâne - cercetător de la Universitatea Johannes Gutenberg

livescience.com
tablitele de blestem

Cartea Apocalipsei din Biblia creștină folosește în mod deliberat limbajul și elementele verbale întâlnite în tăblițele romane de blestem, probabil în încercarea de a-și întări mesajul, susține un cercetător de la Universitatea Johannes Gutenberg, potrivit livescience.com.

Limbajul criptic al Cărții Apocalipsei - faimoasă pentru imaginile sale exotice, inclusiv o fiară roșie cu șapte capete și o figură feminină simbolică comparată cu relele Babilonului - este în mod deliberat similar cu limbajul folosit în vechile "tăblițe de blestem" romane, potrivit unei noi cercetări.

Lucrarea în curs de desfășurare sugerează că Cartea Apocalipsei - o secțiune a Bibliei creștine despre care cercetătorii cred că a fost scrisă la sfârșitul secolului I d.Hr. - a încercat să distingă religia în devenire de păgânismul Imperiului Roman de la acea vreme, formulându-și mesajul într-o formă familiară care i-ar fi întărit mesajul amenințător.

"Cercetarea mea compilează dovezile în care tăblițele de blestem explică trăsăturile izbitoare din textul Apocalipsei mai bine decât alte pretexte", a declarat Michael Hölscher, cercetător în cadrul departamentului de studii biblice de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, pentru Live Science.

Hölscher conduce un proiect de cercetare privind similitudinile dintre Cartea Apocalipsei și tăblițele blestemate romane (opens in new tab) pentru agenția națională de cercetare din Germania (DFG).

El a spus că un exemplu cheie din Cartea Apocalipsei este faptul că se vorbește despre Dumnezeu ca despre "legarea" și "eliberarea" lui Satana. Aceeași terminologie este folosită în tăblițele romane de blestem, care sunt cunoscute și sub numele de "defixiones" - în latină pentru "legături" - deoarece adesea "leagă" sau își obligă victima să efectueze o anumită acțiune.

Un alt exemplu este faptul că Apocalipsa descrie dușmanii cu formule atotcuprinzătoare, așa cum fac tăblițele de blestem: "indiferent dacă persoana este bărbat sau femeie, liber sau sclav ... astfel de formulări apar și în Cartea Apocalipsei", a spus Hölscher. De exemplu, capitolul 13 din Apocalipsa profețește că un "semn al fiarei" va fi impus "tuturor, mici și mari, bogați și săraci, liberi și sclavi...".

Cartea Apocalipsa - cunoscută și sub numele de Apocalipsa, Apocalipsa lui Ioan sau Apocalipsa lui Ioan - este interpretată de majoritatea cercetătorilor moderni ca fiind o încercare de a profetiza sfârșitul lumii și a doua venire a lui Hristos. Potrivit Apocalipsei, necredincioșii vor fi aruncați în iad, în timp ce creștinii se vor înălța la cer în timpul celei de-a doua veniri.

Deoarece cineva pe nume Ioan a scris una dintre cele patru Evanghelii, s-a presupus că el a scris și Apocalipsa lui Ioan. Dar, potrivit savantului Bart Ehrman , care scrie în "Noul Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings " (Oxford University Press, 2011), se crede acum că autorul Apocalipsei ar fi un bărbat supranumit Ioan din Patmos, care a scris-o în jurul anului 96 d.Hr. după ce a văzut sau a auzit despre distrugerea romană a Ierusalimului în anul 70 d.Hr.

Cartea Apocalipsa descrie sfârșitul lumii - Apocalipsa - cu imagini care ar fi fost familiare primilor creștini. De asemenea, introduce "numărul fiarei", probabil o referire la împăratul roman Nero, al cărui nume poate fi redat în numerologia ebraică prin "666" și care a fost infamat pentru persecutarea brutală a creștinilor.

Hölscher a spus că nu doar fraza din Apocalipsa este inspirată de tăblițele romane de blestem, ci și acțiunile pe care le descrie - de exemplu, un înger aruncă o piatră mare pentru a distruge Babilonul, ceea ce reprezintă un tip de ritual de blestem.

Influența tăblițelor de blestem este evidentă și în elementele verbale derivate din practica scrierii blestemelor, a spus Hölscher. De exemplu, figurile asociate cu zeități în Apocalipsa au adesea numele acelor zeități scrise pe corp - adepții fiarei, de exemplu, poartă numele sau numărul fiarei pe mâini sau pe frunte.

Tablițele de blestem

content-image

Tăblițele de blestem erau răspândite în întreaga lume romană, deși erau considerate o formă de magie neagră și erau interzise prin lege. Ele constau într-un blestem care să dăuneze unui inamic - în general cât mai înfiorător de sângeros posibil - de obicei înscris pe o foaie subțire de plumb, care era apoi depozitată într-un loc unde numai zeii puteau să o vadă, cum ar fi o crăpătură într-un zid sau într-un templu păgân. Peste 100 de tăblițe cu blesteme (se deschide într-o filă nouă) au fost găsite într-un templu din orașul englez Bath, care a fost un centru de vindecare în perioada romană.

Dar asemănările dintre tăblițele de blestem și Apocalipsa nu îi conving pe toți experții. "Legăturile propuse între tăblițele romane de blestem și frazeologia din Cartea Apocalipsei sunt cel mult slabe", a declarat Ken Dark, un arheolog de la King's College din Londra care nu a fost implicat în studiu, într-un e-mail pentru Live Science.

El a remarcat că până și Hölscher recunoaște că nu au fost identificate citate directe din tăblițele de blestem în Cartea Apocalipsei, iar "exemplele de paralele date până acum sunt cel puțin discutabile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.