Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea 'Biserica negustorilor cazaclii din Odobeşti' va fi lansată sâmbătă

coltisorderomania.ro
Podgoria Odobeşti vinuri

Cartea "Biserica negustorilor cazaclii din Odobeşti", despre locaşul de cult construit de negustorii de vinuri la sfârşitul secolului al XVIII-lea în Podgoria Odobeşti, în mijlocul viilor, va fi lansată sâmbătă, în cadrul Festivalului Tradiţional "Toamna Odobeşteană".

Potrivit unei informări transmisă de Casa de Cultură Odobeşti, istoria acestei biserici şi implicit a negustorilor cazaclii este una dintre cele mai frumoase poveşti pe care odobeştenii ar putea să le-o spună celor care vor să afle notorietatea unui sat de vieri devenit brand european. Contrar legendelor, negustorii cazaclii nu erau ruşi sau cazaci, ci negustorii români care mergeau cu mărfurile în Galiţia, Ucraina, Rusia şi în teritoriile stăpânite de cazaci, în Ţara Căzăcească. Aşa cum românii care muncesc în Italia sunt numiţi 'italieni' de conaţionalii noştri, negustorii care mergeau în Ţara Căzăcească erau numiţi cazac(l)ii.

"În timpul ocupaţiei armatei ruse din anii 1769-1774, negustorii au început la Odobeşti construcţia bisericii, pe care au terminat-o la 1777. Succesul vinului de Odobeşti datorat negustorilor cazaclii a atras în podgorie marii dregători domneşti din Iaşi şi mănăstirile, care şi-au amenajat moşii cu vie şi crame. În acest fel, la 1800, Odobeştiul devenise motorul economic al localităţilor de la Carpaţii de Curbură, stimulând pe orizontală toate industriile din localităţile de pe ambele maluri ale Milcovului. După Unirea de la 1859, afacerile cu vin nu au mai fost rentabile, deoarece taxele pe comerţul cu Rusia au fost mărite pentru a scoate tânărul stat român de sub influenţa economică a imperiului ţarist. Negustorii de vinuri au plecat din Odobeşti, iar biserica a rămas în mijlocul viilor", se arată într-o scurtă prezentare a cărţii, semnată de managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, potrivit Agerpres.

Zdruncinată de seismul din 1912, biserica a fost închisă, astfel că în locaşul de cult nu s-a mai slujit de mai bine de 110 ani.

În anii regimului comunist, autorităţile judeţului Vrancea au încercat să o demoleze, dar schimbarea regimului din decembrie 1989 a salvat biserica. Pentru a o proteja de la distrugere, în 2007, Primăria Odobeşti a cuprins-o în inventarul public şi din 2009 este monument istoric. În prezent se lucrează la un proiect de punere în valoare a bisericii, conservând-o in situ.

Lucrarea "Biserica negustorilor cazaclii din Odobeşti" prezintă istoria ctitoriei, lămureşte originea negustorilor, descrie contextul istoric în care a fost construit lăcaşul de cult şi editează primul recensământ public din 1774, cu numele tuturor capilor de familie din Podgoria Odobeştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.