Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea unui important general italian căsătorit cu o româncă aruncă în aer coaliția Georgiei Meloni. 'Lumea cu susul în jos' a provocat un mare scandal

Open online
Il mondo al contrario Roberto Vannacci

Într-o carte, generalul Roberto Vannacci denunță „lobby-ul internațional gay” și „spălarea creierului” în favoarea „eliminării tuturor diferențelor, inclusiv între grupuri etnice, ca să nu mai spunem între rase”. Suspendarea sa de către ministrul apărării este criticată în rândurile Fratelli d'Italia, partidul șefului executivului, și de Matteo Salvini.

Calea spre normalizare dorită de președintele Consiliului italian, Giorgia Meloni, continuă să sufere din cauza contradicțiilor din propria sa tabără, pe măsură ce se apropie campania pentru alegerile europene din 2024. Astfel, au apărut disensiuni în rândurile partidului său, Fratelli d'Italia, luni 21 august, în urma sancțiunilor luate împotriva unui militar activ, generalul Roberto Vannacci. Autor al unei cărți care susține poziții rasiste și homofobe, Vanacci a fost dezavuat de ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, chiar dacă unii dintre susținătorii doamnei Meloni nu neagă conținutul acesteia, relatează Le Monde citat de Rador.

Cartea sa, publicată pe propria cheltuială și lansată pe 10 august, poartă titlul „Il mondo al contrario” („Lumea cu susul în jos”) și ocupă primul loc la vânzări pe Amazon în Italia. Este o compilație de atacuri asupra a ceea ce generalul Vannacci numește „lobby-ul internațional gay” și a celor responsabili pentru presupusa „spălare a creierului”, a „eliminării tuturor diferențelor, inclusiv între grupuri etnice, ca să nu spunem între rase”. Acest discurs însoțește pozițiile reacționare privind problemele de gen și protecția mediului.

content-image

Într-o țară al cărei executiv este dominat de extrema dreaptă, militarul își arogă o postură în care amestecă spiritul provocator și bunul simț popular și se plânge de „regulile de incluziune și toleranță impuse de minorități”. O atacă și pe campioana Italiei de volei, Paola Egonu. Ținta unor atacuri rasiste obsesive din cauza originilor sale nigeriene, sportiva se află în mod regulat în centrul atacurilor de panică identitară prin care țara trece ciclic. Generalul Vannacci revine asupra cazului ei pentru a-și detalia opiniile cu privire la această chestiune, spunând că ea este, în opinia sa, „italiană prin cetățenie”, dar că este „evident că trăsăturile ei somatice nu reprezintă italianitatea”.

Dacă discursul nu este original, preluând temele populismului de dreapta față de care doamna Meloni a luat în ultimul timp o oarecare distanță, poziția oficială a autorului său a forțat guvernul să reacționeze.

La o săptămână după publicarea lucrării, Guido Crosetto a afirmat joi, 17 august, pe contul său X (fostul Twitter) că „generalul Vannacci a exprimat opinii care discreditează armata, apărarea națională și Constituția” și a anunțat o „măsuri disciplinare” împotriva lui. Suspendarea ofițerului din funcțiile de conducere de la Institutul de Geografie Militară a fost anunțată vineri, 18 august, ceea ce a determinat reacții privind acuzațiile de cenzură la adresa susținătorilor „corectitudinii politice” să se angajeze în exerciții dureroase de contorsionare.

„Dacă stabilim că este la latitudinea politicii să decidă dacă ideile sunt bune sau rele, va fi sfârșitul democrației”, a declarat Giovanni Donzelli, un deputat important al FdI într-un interviu acordat Corriere della Sera, considerând în același timp legitimă decizia domnului Crosetto. Aleșii FdI au încercat, de asemenea, să deturneze atenția către Partidul Democrat (PD, centru stânga) în pozițiile lor în favoarea generalului Vannacci. Acuzați că doresc „să se întoarcă în gulag” și că sunt „mai mult sovietici decât democratici”, reprezentanții săi oferă un paratrăsnet convenabil într-o controversă care opune o parte a arcului guvernamental cu o parte a electoratului care se recunoaşte în tezele generalului.

Într-un interviu pentru cotidianul național La Repubblica, luni, 21 august, Gianni Alemanno, fost primar al Romei, o figură istorică din familia politică a doamnei Meloni și acum rival la dreapta premierului, l-a acuzat pe domnul Crosetto că „a umilit o bună parte a armatei”. El a denunțat actualul executiv, care dorește să fie „elevul premiant în relația atlantică, la nivel european și în ceea ce privește corectitudinea politică”, poziție care, potrivit lui, „va exploda în foarte multe contradicții”, producând o linie de falie.

La începutul lunii august, în timpul unei controverse anterioare, același Gianni Alemanno îl apărase pe Marcello De Angelis, șeful de comunicare al președintelui FdI al regiunii Lazio. Acesta din urmă pusese la îndoială adevărul judiciar despre atentatul cu bombă asupra stației Bologna din 2 august 1980, efectuat de activiști de extremă dreapta. La comemorarea acestui atac, care a ucis 85 de persoane și a cărui memorie încă bântuie societatea italiană, președintele Senatului, Ignazio La Russa (FdI), a recunoscut totuși „matricea neofascistă” a atentatului. În această chestiune, care se referă la porozitățile istorice dintre lumea politică de astăzi și „terorismul negru” din anii de plumb, ca și în controversa actuală, care ilustrează dificultățile partidului său de a întoarce spatele ideilor respinse oficial, președintele Consiliului de Miniștri, Giorgia Meloni, s-a abținut să ia o poziție.

Cartea Generalului Vannacci „Lumea pe Dos” face furori în Italia (Gazeta Românească)

„Când ocupanții ilegali ai caselor prevalează asupra proprietarilor legitimi; când se cheltuiește mai mult pentru un imigrant ilegal decât pentru pensia minimă a compatriotului; când ești judecat pentru apărarea extremă împotriva delincventului care intră în casa ta; când suntem forțați să adoptăm cele mai stricte și foarte costisitoare măsuri antipoluare, dar producătorilor care produc toate gazele care modifică clima nu le pasă și prosperă; când orașele sunt transformate în locuri pentru cei bogați și alternativi, în timp ce muncitorii, muncitorii și familiile sunt forțați să le abandoneze; când a se vorbi de tată sau mamă devine discriminatoriu, inconfortabil și exclusivist pentru că se ciocnește cu cei care nu sunt tați sau mame; când se cere cu voce tare adoptarea unor drepturi din ce în ce mai disparate fără a prevedea o gamă la fel de densă de îndatoriri; când nu mai pot să vorbesc de un negru pentru că orice adjectiv care se refera la culoarea foarte evidenta si evidenta a pielii lui este considerat o ofensă; când în baruri întâlnești oameni care conduc porci îmbrăcați în haine roz în lesă… Mulți numesc această condiție Civilizație și Progres.

Ei bine, această carte este dedicată tuturor celorlalți!”

Este un text de pe coperta cărții generalului, care a devenit besteller neașteptat și a generat controverse puternice. Cu un titlu provocator și conținutul său amplu, cartea a reușit să cucerească topurile de vânzări într-un timp scurt.

În această lucrare, generalul Vannacci, în vârstă de 55 de ani, abordează subiecte sensibile și controversate, în special criticând ceea ce el numește „dictatura minorităților”. Cartea abordează diverse grupuri sociale, cum ar fi homosexualii, pe care îi denumește „anormali”, dar și ecologiștii, feministele, imigranții ilegali, familii curcubeu și multe altele. Vannacci spune că „normalitatea” este reprezentată de heterosexualitate și acuză o influență a „lobby-ului gay internațional”.

Un pasaj care a fost de asemenea incriminat de critici a fost cel referitor la jucătoarea de volei italiană de culoare Paola Egonu: „Chiar dacă Paola Egonu este italiană prin cetățenie, este clar că trăsăturile feței ei nu reprezintă spiritul italian care se vede în schimb în toate frescele, picturile și statuile care de la etrusci au ajuns până în zilele noastre; chiar dacă există deținători de pașapoarte italieni care se roagă în moschei, asta nu șterge 2.000 de ani de creștinism”.

Cine este generalul Vannacci: vorbește șase limbi străine, între care și limba română

Generalul de armată Roberto Vannacci are o carieră exemplară la 55 de ani. Un curriculum militar respectabil: parașutist din trupele speciale, fost comandant al Task Force 45 în timpul războiului din Afganistan, fost comandant al brigăzii de parașutiști Folgore, fost comandant al Col Moschin (unitate specială care efectuează incursiuni strategice în zone extrem de periculoase) și fost comandant al contingentului italian din Irak, Vannacci este considerat un viteaz „soldat în slujba statului”.

În 2020, generalul a fost trimis ca atașat de apărare la Ambasada Italiană de la Moscova, cu misiuni în Belarus, Armenia și Turkmenistan. A plecat de la post în 2022, deoarece a fost declarat „persona non grata” de către autoritățile ruse în urma izbucnirii războiului.

O ascensiune strălucitoare – presărată de onoruri naționale și internaționale – care, în iunie 2023, l-a determinat să conducă Institutul Geografic Militar, organismul cartografic istoric al Florenței (IGM).

Originar din Spezia, Vannacci – potrivit biografiei de pe site-ul Igm – vorbește fluent engleză, franceză, română, portugheză, spaniolă și rusă, și are trei diplome universitare (în științe strategice, științe internaționale și științe militare), scrie La Nazione.

Cine este soția lui Roberto Vannacci

Soția lui Roberto Vannacci se numește Camelia Mihăilescu , deși pe rețelele de socializare (în special Facebook și Instagram) folosește și numele soțului ei (Camelia Vannacci), scrie Trendonline.

Camelia Mihăilescu este de origine română, și citatul ei preferat de pe Facebook este scris în limba română (tradus, sună mai mult sau mai puțin ca „Nu are rost să fii trist sau fericit pentru lucruri viitoare, care s-ar putea să nu se întâmple niciodată! ” ) .

Profesia lui Mihăilescu nu este cunoscută, dar observând rolele pe care le-a publicat, se poate face o idee despre interesele și pasiunile ei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.