Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Atentate și crime politice în istorie', de Mihai Manea

europafm.ro
carte

„Paginile ce urmează sunt rodul unor ani de analize, selecții și lecturi”.

„Nu pot emite pretenția că am prezentat toate informațiile referitoare la toate personalitățile care au fost ținta unor atentate sau au căzut victime asasinatelor politice din simplul motiv că bibliografia disponibilă nu este decât parțială, iar istoria are, fără îndoială, un număr uraș de eroi publici sau anonimi greu de curprins în paginile unui singur volum.”

Încă din Antichitate, spun editorii acestei cărți, asasinatele și crimele politice au reprezentat o constantă a istoriei. Unele au zguduit lumea, altele au schimbat cursul istoriei, cele mai multe au generat controverse și au alimentat teorii ale conspirației ce au rezistat trecerii timpului. Cartea pe care o semnalăm astăzi propune o recapitaule, inevitabil parțială, ale acestor evenimente nefaste. Mihai Manea este profesor de sitroie, autor de amnuale și mentor al multor generații de profesori. Despre „recapitaularea necesară”, prefațatorul, profesorul universitar Adrian Cioroianu spune: „Cel care a scris acest volum știe foarte bine cât de mult sau puțin înțeleg oamenii, în general, din istoria lor. Dar credincios menirii sale de profesor și de promotor al cunoașterii, autorul acestor pagini ne arată câteva pagini din trecutul civilizației noastre. Unele, clar, au fost închegate cu sânge.”

„De-a lungul secolelor de istorie, în cadrul societății umane – indiferent de momentul în care se afla aceasta pe scara dezvoltării socio-umane – , spune și Mihai Manea, asasinatele politice, interpretând sintagma ca pe o luptă pentru putere, au constituit una dintre cele mai dure modalități de a crea avantaje sociale sau de a accede la funcții înalte în stat. Executate direct sau mai pe ocolite, în nume personal, prin comploturi ori sub umbrela unor organizații extremiste, asasinatele politice au generat deseori răsturnări radicale de situații, chiar dacă, uneori, scopul malefic al acțiunii nu a fost atins în totalitate. Dacă luăm în considerare și represaliile, în unele cazuri privite ca o armă a dreptății (fals înțeleasă, deseori), ajungem să apreciem proporțiile acestor crime.

Crimele politice care se încadrează în coordonatele unui asasinat, fie că sunt săvârșite la comandă străină, cu o largă rețea de indivizi, aflată în slujba unor organizații, care urmăresc răsturnarea ordinii de stat, să suprime cauza unui rău social și să ralieze opinia publică, fie că urmăresc încetinirea dezvoltării societății, în scopul acaparării unor bogații naturale, vor eliminarea unor personalități marcante, care pot înrâuri mersul societății, dar, fiecare în parte și, toate la un loc, lasă o pată neagră asupra țării în care se petrec asemenea fapte abominabile.”

Cartea profesorului Mihai Manea, concluzionează editorii, vine să ne explice ce s-a întâmplat în realitate, când și de ce și ne propune o incursiune în trecutul violent al omenirii, absolut necesară și plină de învățăminte, conform Mediafax.

Mihai Manea – Atentate și crime politice în istorie. Cu o prefață de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu. Editura Meteor Press. 367 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.