Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Către o istorie a cărții: carte, lectură și comerț în România secolului XX'

europafm.ro
carte

Lucrarea de față constituie o relevantă contribuție la cercetarea dezvoltării pieței de carte din România secolului XX, cu implicații profunde pentru viitorul acestui sector important”- prof. univ. dr. Delia Cristina Balaban.

Într-un articol din urmă cu aproape un deceniu, autorul cărții, Sebastian-Raul Pavel, afirma „Cartea este un operator simbolic într-un câmp cultural şi social al distincţiilor şi relaţiilor de putere şi legitimare”. Avea să-și dezvolte cam de atunci ideea într-o lucrare de doctorat, susținută în urmă cu aproape trei ani, publicată anul trecut - și semnalată de noi în rubrica de astăzi. Sebastian-Raul Pavel, născut în 1986, absolvent al Facultății de Filosofie Babeș-Bolyai din Cluj, lucrează de 15 ani în industria cărții, fiind librar la Cluj și București și achizitor de carte, scrie Mediafax.

„Valoarea cărții ca artefact este dată de o întreagă istorie, care nu este doar culturală, ci și tehnică, economică și socială – afirmă cercetătorul în introducerea cărții sale. Rolul social al acesteia nu este determinat numai de calitățile sale materiale, ci și de orbita ei din jurul practicilor individuale și sociale, pe de-o parte, precum și prin modul în care a afectat însăși exprimarea (publică, privată) a acestora. Istoria cărții nu poate, astfel, să se preocupe doar de carte, așa cum niciun studiu asupra pieței de carte nu se poate uita doar la cifrele de vânzări și mărimea tirajelor. Piața de carte, astfel, trebuie înțeleasă ca piață culturală în aceeași măsură în care reflectă o cultură a pieței. Acest studiu se va concentra numai asupra cărții literare și de interes general – trade publishing în limbajul cotidian al celor ce lucrează în industria cărții –, fără a se apleca asupra câmpurilor de producție și de distribuție proprii cărții școlare sau academice, a căror complexitate necesită studii separate”.

Despre rezultat vorbește prof. univ. dr. Grigore Georgiu de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA:

„Tema generală a cercetării este destinul cărții în cultura noastră modernă, autorul ramificând-o și urmărind diversele ei filoane, influențe și implicații în țesuturile adânci ale societății, conjugând astfel multiple perspective de analiză: sociologice, economice, politice, instituționale, administrative, educative și culturale. Astfel că formarea și evoluția pieței de carte în spațiul românesc, în perioada de timp care face obiectul cercetării, sunt analizate printr-o raportare sistematică la tranziția structurilor politice și economice spre modernitate, la condițiile sociale în care a avut loc acest proces, la dificultățile și obstacolele, de tot felul, pe care le-a întâmpinat în diferite momente. Așadar, autorul reușește să proiecteze asupra temei o perspectivă realmente interdisciplinară, să articuleze într-o imagine complexă informații și analize despre contextele economice, sociale, educaționale și instituționale care influențau și condiționau producția de carte, difuzarea și consumul ei.

Lucrarea de față impresionează prin bogăția și varietatea surselor studiate și invocate, prin modul adecvat în care plasează istoria cărții în istoria socială, economică și politică a societății românești, prin deplasarea explicației din sfera strict spirituală și culturală spre condițiile economice și sociale care influențeză producția și distribuția cărții, cele care încurajează și descurajează achiziția de carte, precum și motivațiile care stimulează lectura. Judecățile autorului asupra unor situații istorice problematice, asupra unor personalități din istoria cărții românești, sunt echilibrate dar nu lipsite de critică, autorul delimitându-se, nuanțat, de clișeele și etichetele simpliste, de interpretările care generalizează nefiresc”.

Sebastian-Paul Pavel - Către o istorie a cărții: carte, lectură și comerț în România secolului XX. Editura Tritonic, colecția Comunicare media. 298 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.