Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc', de Bill Bryson

europafm.ro
carte

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce Despre toate, pe scurt a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”, se arată în Mediafax, la prezentarea volumului Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc, de Bill Bryson.

Redăm analiza mai jos:

S-au scris enorm de multe cărți despre corpul uman, din toate unghiurile posibile, dar niciuna, vă garantez, nu se compară cu cea a americanului Bill Bryson, jurnalist şi fost rector al Universităţii Durham din Marea Britanie. Bryson a scris foarte mult și foarte multe cărți i-au fost traduse și în românește – numai la Editura Polirom, au mai apărut Acasă. O istorie a vieţii private; De cealaltă parte a lumii. Călătorind prin Australia; O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi; De la Big Bang la ADN; Însemnări dintr o ţară mare. Visul american văzut de aproape - și încă altele.

Aproape toate informațiile pe care Bryson le furnizează cititorului despre corpul uman sunt știute, dar altfel ambalate, că par cu totul noi. De pildă, în primul capitol, „Cum să construiești o ființă umană”, pornind de la ideea că toate substanțele din care e alcătuit corpul uman pot fi cumpărate de la un magazin de bricolaj pentru o sumă modică, Bryson face o listă a acestor substanțe, a cantităților necesare, a numărului literalmente necuantificabil de operațiuni pe care le realizează pe secundă corpul uman - și mai are multe alte idei asemănătoare care captivează cititorul și-l determină să citească o carte din care chiar află noutăți ce i-ar fi stat la îndemână, dacă ar fi știut unde să caute.

Scriu editorii: „Ne petrecem întreaga viaţă în corpul nostru, dar ştim foarte puţine despre acesta. Bill Bryson ne invită într-o călătorie uluitoare prin organism, dezvăluindu-ne cum funcţionează, remarcabila sa capacitate de a se vindeca, precum şi ce anume poate merge prost uneori. Dar, pentru el, a scrie despre corpul uman înseamnă şi a ne împărtăşi poveştile celor care au schimbat istoria medicinei, fie ei doctori geniali sau oameni de ştiinţă nebuni, bolnavi celebri sau pacienţi necunoscuţi. O continuare fascinantă a cărţii Despre toate, pe scurt, care ne arată ce alcătuire unică de mecanisme extraordinare este corpul şi că suntem mult mai complecşi decât am bănuit vreodată”.

Capitolele cărții: Cum să construieşti o fiinţă umană; Exteriorul: pielea şi părul; Creierul; Inima şi sângele; Departamentul de chimie; În sala de disecţie: scheletul; Sistemul imunitar; Hrana cea de toate zilele; Somnul; Când lucrurile merg prost: bolile; Când lucrurile merg foarte prost: cancerul; Sfârşitul.

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce Despre toate, pe scurt a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”. (The Guardian)

Bill Bryson - Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc. Traducere de Andreea Rosemarie Lutic. Ilustrații de Neil Gower. Editura Polirom, colecția Hexagon. 460 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.