Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Electra', de Jennifer Saint

europafm.ro
carte

„Electrizant... un roman pe care cu greu îl poți lăsa din mână... Cititorii pasionați de mitologia greacă, precum și cei care cunosc doar crâmpeie din legende vor savura această nouă și extraordinară repovestire.“ Booklist

Probabil chiar și cei mai puțin pasionați de Antichitate cunosc, măcar în mare, legenda Electrei, reluată în opere memorabile de toți tragedienii Greciei antice. Iar mai târziu de foarte mulți scriitori moderni. Electra era fiica lui Agamemnon și a Clitemnestrei, sora lui Oreste și a Ifigeniei, scrie Mediafax.

După ce-l ucide pe tatăl ei, Agamemnon, întors din Troia, Egist se căsătorește cu mama ei, iar pe ea o închide in palatul lui din Micene, tratând-o ca pe o sclavă. De teamă să nu dea naștere unor urmași care ar fi putut răzbuna asasinarea lui Agamemnon, o căsătorește cu sila cu un țăran. Ea îl ajută însă pe Oreste, întors să vadă mormântul tatălui lor, să-i ucidă pe Egist și Clitemnestra. Evident, povestea e mult mai complicată și are urmări care, ele însele, devin alte tragedii. Celebre.

Britanica Jennifer Saint care a debutat în 2021 cu romanul „Ariadna” se arată și cu acest nou roman fascinată de mitologia antică și a reușit o carte superbă, pe alocuri un adevărat poem în proză, care spune, oarecum diferit, povestea a trei femei: Electra, Clitemnestra, Casandra.

Scriu editorii: „Când Clitemnestra se căsătorește cu Agamemnon, ea alege să ignore zvonurile despre trecutul sângeros al Casei lui Atreu, familia din care se trage soțul ei. Dar înainte de izbucnirea Războiului Troian, când Agamemnon o trădează în cel mai cumplit mod cu putință, Clitemnestra se vede nevoită să înfrunte blestemul abătut de atâta amar de vreme asupra neamului lor.

În Troia, prințesa Casandra este înzestrată cu darul profeției, dar poartă și ea propriul blestem: nimeni nu va crede vreodată în prevestirile ei. Când i se arată ce se va alege de cetatea ei dragă, odată cu sosirea lui Agamemnon în fruntea oștirilor sale, Casandra nu va reuși să împiedice producerea tragediei.

Electra, fiica cea mică a Clitemnestrei și a lui Agamemnon, nu-și dorește nimic altceva decât ca preaiubitul ei tată să se întoarcă teafăr acasă, de la război. Dar va putea ea oare să eludeze istoria sângeroasă a familiei sale, sau și soarta ei va fi pecetluită de violență?

Jennifer Saint, autoarea bestsellerului Ariadna, propune de această dată o fascinantă reinterpretare a legendei Electrei, una dintre cele mai faimoase antieroine din mitologia greacă.”

„Jennifer Saint ne demonstrează că, și după mii de ani, aceste povești și-au păstrat neștirbite impactul și rezonanța. În Electra, personajele legendare dobândesc un caracter imediat și intim, lucru care nu ar fi fost posibil în mâinile unui povestitor mai puțin sigur și dibace. Saint conferă deopotrivă voce și umanitate unor femei care fuseseră marginalizate în cadrul poveștilor pe care credeam că le cunoaștem. Viziunea ei este limpede și clară, iar rezultatul este o carte captivantă și profund înduioșătoare.“ Katherine J. Chen

Un roman senzațional.

Jennifer Saint – Electra. Traducere din limba engleză ți note de Irina-Marina Borțoi. Editura Litera, colecția Folio. 379 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.