Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'ZOV. Raportul interzis. Dezvăluirile unui militar rus pe frontul din Ucraina'

europafm.ro
carte

Autorul Pavel Filatiev, militar profesionist în Regimentul 56 Gardă Asalt Aerian al armatei ruse, a ajuns pe frontul din Ucraina în februarie 2022. Două luni mai târziu, este evacuat pentru spitalizare.

În cele din urmă ia hotărârea să demisioneze din armată, să nu mai aibă de-a face cu așa zisa „operațiune militară specială“ orchestrată la Kremlin – și să povestească lumii întregi adevărul despre mizeria și grozăviile unui război purtat de o armată dezorganizată, scrie Mediafax.

O mărturie copleșitoare a unui militar rus, scrisă la o lună și jumătate după ce s-a întors din războiul din Ucraina. Era conștient că nu avea voie, potrivit legilor aspre, să folosească cuvântul „război” și vor urma consecințe dure.

Povestește doar ce a văzut și trăi e - și totul e cumplit. „Mi-am dorit în primul rând să le deschid concetățenilor mei ochii asupra adevărului despre războiul din Ucraina. Îmi dau seama că această carte e un gest de pace care mă va costa mult. Dar nu pot să privesc toate acestea în tăcere”. Cartea a fost distribuită, începând din august 2022 gratuit în limba rusă, pe diferite canale. „O adevărată bombă!“ – The Guardian. „O mărturie zdrobitoare.“ – The Washington Times.

Versiunea audio a textului a fost postată pe You Tube și în mai puțin de o lună, a fost ascultată de mai bine de cinci sute de mii de oemni. Apoi a fost tardusă, treptat, în 15 alte limbi. Iar Pavel Filatiev, urmărit, s-a refugiat în Franța, unde a cerut azil politic.

Câteva citate: „Am așteptat o săptămână fără să avem unde să dormim sau să ne spălăm, fiind în permanență sub focuri de armă, și nu înțelegeam de ce nu eram rotiți.” „Trebuie să trăiești și să dormi în pământ, sub bombardament constant. Dar te obișnuiești cu asta. Dormeai chiar și atunci când era o explozie la o sută de metri distanță”. „Mulți în Ucraina nu mă cred și încearcă să ne prezinte pe toți parașutiștii ca fiind <>, dar eu trec testul cu detectorul de minciuni. Nimeni din unitatea mea, în cele două luni cât am fost acolo, nu a luat parte la vreo crimă”. „Nimeni nu a violat pe nimeni, nu a împușcat pe nimeni sau ceva de genul acesta. [Dar] pentru că nu aveam nimic de mâncare sau de băut, când dădeam peste magazine abandonate, luam apă, țigări și mâncare”.

După ce caporalul Daniil Frolkin, în vârstă de 21 de ani, a recunoscut că a executat un civil cu un glonț în cap și că a furat din casele sătenilor, iar comandanții săi au fost implicați în jafuri organizate cu camioanele, Filatiev a încercat să se distanțeze de camarazii de arme care au comis astfel de de infracțiuni grave.

„Oamenii nu înțeleg că, datorită indiferenței lor, războiul paote ajunge și la ei.”

Pavel Filatiev - ZOV. Raportul interzis. Dezvăluirile unui militar rus pe frontul din Ucraina. Traducere din limba rusă și note de Justina Bandol. Editura Litera. 176 pag

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.