Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cârtiţa' WikiLeaks, ELIBERATĂ după şapte ani de închisoare - VIDEO

© Elijah Nouvelage / Reuters
Chelsea Manning

Fostul soldat american Bradley Manning, sursa dezvăluirilor WikiLeaks, condamnat în 2013 la 35 de ani închisoare pentru furt de documente secrete, urma să iasă miercuri din închisoare, graţie uneia din ultimele decizii adoptate de fostul preşedinte american Barack Obama în ianuarie, înainte de a preda mandatul, relatează DPA şi AFP, potrivit agerpres.

"Cârtiţa" WikiLeaks, acum în vârstă de 29 de ani şi devenită Chelsea Manning după ce în închisoare şi-a revendicat identitatea feminină şi a făcut greva foamei pentru a obţine acceptul autorităţilor de a face o operaţie de schimbare de sex, este figura centrală a celei mai mari scurgeri de documente secrete din istoria SUA.

Poziţie ingrată pentru Trump. Va lua parte la un summit alături de un CRIMINAL căutat în toată lumea

Ea a reuşit să sustragă peste 700.000 de documente confidenţiale legate de războaiele din Irak şi Afganistan, între care peste 250.000 de telegrame diplomatice care au pus SUA în situaţii dificile. Arestată în mai 2010, a recunoscut că a sustras documentele în timp ce lucra ca analist de informaţii în Irak. Găsită vinovată în 19 din cele 21 de capete de acuzare împotriva sa, a fost totuşi achitată de cea mai gravă acuzaţie, de ajutor acordat inamicului.

După ieşirea sa din închisoarea de la Fort Leavenworth, între statele Kansas şi Missouri (centrul SUA), a cărei oră nu a fost făcută publică, Chelsea Manning rămâne, legal, soldat în rândul forţelor terestre ale SUA şi tehnic se va afla în concediu fără plata soldei pe toată durata examinării apelului, în condiţiile în care scurtarea pedepsei cu închisoarea nu a anulat şi condamnarea în sine.

Apropiaţii lui Chelsea au salutat eliberarea ei, cu atât mai mult cu cât aceasta a avut în închisoare două tentative de sinucidere. Considerată de susţinătorii ei un "avertizor de identitate" şi comparată adesea cu fostul consultant al Agenţiei naţionale de securitate a SUA Edward Snowden, Chelsea Manning nu este privită la fel de toţi americanii, dintre care o parte au criticat decizia lui Obama de a o pune în libertate, începând cu actualul preşedinte Donald Trump, care a calificat-o drept "o trădătoare care n-ar fi trebuit niciodată eliberată din închisoare".

Embed Close

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.