Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă cere Chinei să ia măsuri pentru a opri invazia Rusiei în Ucraina

casa alba

China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.

"În cazul în carre China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Oficialul american a afirmat că Beijingul nu poate fi considerat "imparţial", dat fiind că nu a condamnat invazia militară rusă în Ucraina şi continuă să achiziţioneze petrol din Rusia.

John Kirby a reiterat poziţia Administraţiei Joseph Biden, care se opune unui armistiţiu în momentul de faţă în Ucraina. "Un armistiţiu în acest moment, blocarea liniilor unde sunt acum, oferă practic timpul şi spaţiul" de care Rusia are nevoie "pentru a încerca să îşi reechipeze forţele", a subliniat Kirby, conform agenţiei Reuters.

Zelenski așteaptă un dialog

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seară că aşteaptă "dialog" cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri. "Noi am propus Chinei să devină un partener" pentru soluţionarea conflictului. "Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret", a afirmat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. "Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor", a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, subliniind că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confirma ocupaţia militară rusă. Germania şi Franţa au insistat, de asemenea, pentru retragerea trupelor ruse din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.