Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa de cultură din Bucureştii Noi (fostul sediu al Teatrului MASCA)

cotidianul.ro
teatru

Clădirea fostei Case de cultură situată pe bulevardul Bucureştii Noi nr. 66 din sectorul 1 al Capitalei, aflată în zona staţiei de metrou "Parc Bazilescu", este cunoscută, şi în prezent - de locuitorii din zonă -, ca fiind clădirea Teatrului MASCA, deşi teatrul nu mai funcţionează aici de ani buni. Numele iniţial al clădirii a fost Casa de Cultură (sau cinematograful) "Înfrăţirea între popoare", potrivit Agerpres.

Clădirea a fost construită în perioada 1953-1955, după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu, şi face parte dintr-un ansamblu arhitectural mai mare, în care sunt integrate şi blocurile situate în ambele părţi din vecinătatea acesteia, împreună creând un complex în care clădirea respectivă reprezenta punctul central, potrivit site-ului https://bucurestiivechisinoi.ro/.

 

În această clădire aveau loc spectacole, proiecţii de filme, serbări şcolare, spectacole de teatru sau muzică organizate de elevi, studenţi, tineri care activau la această Casă de cultură. După 1990, activitatea instituţiei s-a restrâns, numărul evenimentelor desfăşurate aici s-a redus.

 

În acelaşi timp, la 24 mai 1990 a fost înfiinţat Teatrul MASCA - teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală, singura instituţie teatrală cu acest profil din România. La 1 iulie 1990, teatrul a început să funcţioneze în subsolul unei clădiri din cartierul Aviatorilor, pe strada Aleea Alexandru. Prima reprezentaţie a avut loc în aer liber, în august acelaşi an, la "Cafeneaua Muzeului Literaturii Române".

 

 

Poza 1 - Casa de cultură "Înfrăţirea între popoare" din cartierul Bucureştii Noi, 1955 (placă fotografică)/ Arhiva istorică AGERPRES


Poza 2 - Fosta clădire a Teatrului Masca, din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


După un turneu la Costineşti, teatrul a avut o premieră la sala din str. Biserica Amzei nr. 5-7. Au urmat alte spectacole desfăşurate în aer liber (pe locul fostului Teatru Naţional, din Calea Victoriei - unde în prezent se află Hotelul Novotel) şi turnee în ţară sau peste hotare. Au urmat spectacole jucate de actorii Teatrului MASCA în unităţi spitaliceşti - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie", Institutul Clinic Fundeni - , apoi la case de copii din Bucureşti, notează site-ul http://www.masca.ro/.

 

În iunie 1992, teatrul a rămas fără sediul din strada Biserica Amzei, iar în septembrie, acelaşi an, artiştii au început să repete într-o sală de clasă a Colegiului Naţional "Sf. Sava". În tot acest timp, în care teatrului nu i se acorda un spaţiu pentru repetiţii şi spectacole, au continuat turneele în străinătate şi în ţară - reprezentaţii oferite gratuit în case de copii, în spitale, în aziluri de bătrâni, la târguri, expoziţii, în parcuri, pe stradă.

 

În septembrie 1994, Teatrul "Bulandra" a găzduit, la sala Grădina Icoanei, premiera spectacolului "Şi a venit îngerul", după Gabriel Garcia Marquez.

 

În iulie 1995, Teatrului MASCA i s-a atribuit, prin Hotărâre de Guvern, spaţiu pentru amenajarea unui teatru în fostul Cinematograf "Pacea" din cartierul Militari (Bd. Uverturii nr. 70-72). Dar clădirea era în paragină, deci improprie spectacolelor trupei, care nu dispunea de fonduri pentru amenajare.

 

În perioada următoare, trupa teatrului a fost găzduită temporar în mai multe sedii - într-un hol al Teatrului Naţional Bucureşti, într-un subsol al unei clădiri aparţinând Clubului Revoluţionarilor, într-o sală a Liceului "Traian" din cartierul Lacul Tei, într-o sală de conferinţe aparţinând Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti.

 

În martie 2000, trupa teatrului s-a mutat în clădirea fostei Case de cultură "Înfrăţirea între popoare" din cartierul Bucureştii Noi, spaţiu pe care l-a primit în administrare. Aici artiştii trupei au pregătit proiecte şi spectacole precum "Ziua Pământului", "Poveşti din România", a doua ediţie a "Festivalul Nasurilor Roşii", "Ziua Mediului", "Teatrul MASCA în turneu în Bucureşti",  "Târgul de jucării", "Jocul de-a afacerea", festivalul "Sfârşit de veac în Bucureşti", Târg de Crăciun pe esplanada din faţa teatrului, "Festivalul Cartierului Bucureştii Noi", "Bâlci parizian", festivalul "MOLIERE-N CARTIER", "Oraşul de sub Oraş" şi multe altele, în perioada 2000-2005. La finalul anului 2005, Teatrul MASCA s-a mutat în clădirea din cartierul Militari, precizează site-ul http://www.masca.ro/.

 

După 2005, clădirea din cartierul Bucureştii Noi a fost mult timp lăsată în paragină. Abia în urmă cu câţiva ani faţada imobilului a fost renovată, însă doar partea din faţă, din cauza fondurilor insuficiente, scria în 2012, site-ul https://photoexplorers.wordpress.com/.

 

În vara anului 2017, Teatrul Excelsior a preluat clădirea din Bucureştii Noi, pentru a o transforma în "Centrul Cultural Excelsior". Astfel, au fost invitaţi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" pentru documentare în vederea participării la un concurs de proiecte de amenajare interioară a "Centrului Cultural Excelsior" (unde se preconiza a exista un spaţiu multicultural, multifuncţional, organizare de seri de bal, cinematograf de artă, sală de conferinţe, foaier multifuncţional). Bugetul estimat pentru întreaga lucrare de restaurare a edificiului şi amenajare a centrului cultural se situa (la acea vreme) în jurul cifrei de 3 milioane de euro, nota - în 17 noiembrie 2017 - pagina de Facebook "Vocea din Bucureştii Noi" (dedicată noului proiect arhitectural din cartierul Bucureştii Noi - https://www.facebook.com/BucurestiiNoi/posts/centrul-cultural-excelsior-fost-mascaam-vizitat-ieri-16-noiembrie-fostul-teatru-/1515362591832352/)

 

În luna iulie 2021, Compania de Investiţii şi Dezvoltare Sector 1 SA a preluat, pe bază de protocol, de la Primăria Sectorului 1, clădirea situată în Bd. Bucureştii Noi nr. 66 - conform Hotărârii Consiliului Local Sector 1 nr. 126/24.06.2021 -, în vederea modernizării, restaurării şi eficientizării energetice.

 

"Procedura de achiziţie a fost publicată în SICAP în luna august 2021. Termenul de execuţie pentru proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire va fi de 6 luni de la semnarea contractului. (...) Câştigătorul desemnat va avea la dispoziţie 24 de luni pentru execuţia lucrărilor de modernizare, restaurare şi eficientizare energetică.", nota site-ul http://cids.ro/teatrulexcelsior.php.

 

În prezent, clădirea este împrejmuită de un gard protector şi acoperită cu pânză/plasă, activităţile de restaurare fiind în derulare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.