Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Memorială 'Justinian Arhiepiscopul' inaugurare la 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului

basilica.ro
casa justitian biserica

Părintele Episcop Iustin a vizitat localitatea Plopiș, unde se desfășoară lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Justinian Arhiepiscopul” și a bisericii monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Cele două repere culturale vor fi inaugurate în 29 mai, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Justinian Chira, scrie basilica.ro

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este monument istoric înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO, iar în 29 mai va fi resfințită.

În aceeași zi va fi inaugurată și Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul”, care va intra în circuitul turistic al Maramureşului și, implicit, în patrimoniul cultural naţional. Cu aceeași ocazie, școala primară din Plopiș va primi numele „Arhiepiscop Justinian Chira”.

Proiectul de restaurare a casei ierarhului își dorește să ofere un reper pentru ceea ce înseamnă satul românesc şi valorile cultural-religioase care au format lideri spirituali.

Casa Memorială „Jus­tinian Chira” este situată lângă noua biserică a Parohiei Plopiș.

Arhiepiscopul Justiani Chira a venit pe lume în 28 mai 1921, în Duminica Mare, în timp ce clopotele băteau de sărbătoare. De aceea, sătenii au spus că va ajunge om mare.

A făcut școala elementară la Plopiș în perioada 1927-1934, luând constant Premiul Întâi. Era din copilărie un cititor avid, iar la un examen i-a uimit pe evaluatori cu o lucrare în care îndemna conducătorii să se preocupe mai mult de soarta țăranilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.