Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Poporului trece în administrarea Camerei Deputaților

parlament

Camera Deputaților va prelua în administrare clădirea Casei Poporului, după ce aleșii au votat un proiect de lege în acest sens.

„Prin această lege, s-a stabilit un administrator de iure al Casei Poporului, respectiv acesta va fi Camera Deputaților”, a afirmat Nicolae Mircovici, secretarul general al Camerei Deputaților.

Potrivit Digi 24, proiectul de lege adoptat va permite finalizarea recepței și intabularea clădirii. În acest moment, reprezentanții Parlamentului nu pot face nimic fără acordul Casei de avocatură a Ancăi Petrescu, fostul arhitect-sef al șantierului, a cărei urmași cer acum drepturi de autor, dar și daune, într-un proces civil deschis recent.

„Este inacceptabil, după ce românii au plătit din greu și au muncit din greu pentru a putea construi Palatul Parlamentului cineva să își aroge ca persoană fizică anumite drepturi”, a declarat deputul liberal Mircea Dolha.

Oficialii susțin căîn 26 de ani nu s-a plătit niciodată impozit pentru această clădire, desemnată cea mai scumpă din lume de către Cartea Recordurilor. Valoarea ei atunci când va fi finalizată recepția clădirii va fi, susțin autoritățile, de 9 miliarde 300 de mii de lei. Nici de acum înainte nu se va întâmpla acest lucru, deoarece clădirea este în proprietatea publică a statului, care este scutit de impozit în astfel de cazuri.

Dacă ar fi să calculăm cât ar plăti un particular care să spunem ar deține Casa Poporului, impozitul ar fi 2 milioane și jumătate de euro pe an”, spune dr. Ion Radu Zilișteanu, profesor în economie.

Trecerea clădirii în patrimoniul statului va crește PIB-ul României cu 1,2 %. În mod artificial, însă, pentru că sunt bani pe care autoritățile nu-i pot folosi. Mai mult, odată cu adoptarea proiectului de lege, Camera Deputaților va obține și venituri suplimentare din chirii, care de asemenea nu vor fi impozitate, dar va putea și să obțină fonduri europene pentru modernizări.

Sursa foto: famclub.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.