Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Regală, prima reacție, după ce PSD a depus noul proiect de reglementare în Parlament

Casa Regala

Parlamentul României este suveran în reglementare în ceea ce priveşte proiectul de lege privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele Mihai I", Familia Regală urmărind, însă, îndeaproape parcursul legii, în scopul unei reglementări cât mai corecte a acestei instituţii, informează Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Citește și: Liviu Dragnea, cu elicopterul la Buzău - Cum motivează liderul PSD deplasarea cu transportul special

Potrivit sursei citate, iniţiativa privind proiectul de lege actual vine în continuarea proiectelor de lege anterioare privitoare la Casa Regală a Romaniei, puse în dezbatere publică de guvernul Dacian Cioloş şi apoi de Senat, proiecte care au fost retrase, forma actuală (ca şi retragerea proiectelor anterioare) rezultând din consultări largi cu mai mulţi reprezentanţi ai forţelor politice, atât cu puterea, cât şi cu opoziţia. 

"Pe fond, spre deosebire de forma anterioară, aceasta nu mai reglementează existenţa şi funcţionarea Casei Regale în sine, ci a unei instituţii de stat (autoritate publică autonomă sub control parlamentar). Legătura juridică dintre această instituţie şi Casa Regală constă în faptul că Majestatea Sa Custodele Coroanei propune Parlamentului o persoană pentru funcţia de Director al instituţiei. Nici directorul, nici angajaţii instituţiei nu vor fi aleşi dintre membrii Familiei Regale. Având în vedere obiectul de reglementare (instituţie publică de stat), Parlamentul României este suveran în reglementare, Familia Regală urmărind, însă, îndeaproape parcursul legii, în scopul unei reglementări cât mai corecte a acestei instituţii. Trebuie menţionat că parcursul legislativ este abia la început, proiectul putând să sufere sau nu unele modificări în comisii sau în plen, la Camera Deputaţilor sau la Senat", mai precizează Biroul de Presă. 

Deputatul PSD Gabriel Vlase a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale "Regele Mihai I". 

Instituţia pentru promovarea valorilor naţionale 'Regele Mihai I' este organizată şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. 

Sediul instituţiei este Palatul Elisabeta, iar activitatea instituţiei constă în crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic, promovării unor evenimente cu semnificaţie istorică şi a unor programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung. 

Activitatea acesteia mai constă în promovarea, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor şi turismului, artei, ştiinţei, educaţiei şi a monumentelor istorice, faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate, se arată în proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.