Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Regală se predă. La cheie!

casa regala

Se pune capat viitorului monarhiei in Romania. Definitiv. Sau cel putin pentru aceasta Casa Regala. Pentru ca, fapt nemaipomenit, aceasta institutie a neamului a luat decizia de a se preda unei republici. Republica Romania preia Casa Regala si o transforma intr-o fundatie. Sau intr-un fel de SRL. Monarhia SRL inseamna punctul final al unei istorii. Se intampla sub ochii nostri.

Fenomene din ce in ce mai bizare marcheaza ultima parte a existentei Casei Regale a Romaniei. Sfarsitul acestei institutii, care a adus atat de mult bine natiunii romane, fiind, intre altele, si partasa sau chiar promotor a reintregirii, se produce dupa ce Majestatea Sa, Regele Mihai, lovit nu atat de varsta, cat de o boala grea, este scos pe tusa. In scurt timp, cei care ii iau locul decid ca a sosit momentul renuntarii, pentru totdeauna, cel putin pentru Casa de Hohenzollern, la orice pretentie privind revenirea la monarhie. Si asta se intampla fara ca monarhistii, atatia cati sunt, sa fie intrebati de cineva. Sistemul isi incheie, in scurt timp, misiunea. “Campul tactic” se poate retrage din proximitatea si din interiorul Casei Regale.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

In urma unor negocieri sau, mai pe romaneste spus, tocmeli, s-a convenit trasformarea Casei Regale, dintr-o institutie a neamului care a rezistat sub comunism, e drept, in exil, si in sfertul de veac postcomunist, intr-o institutie de interes public apartinand statului. Adica republicii. Si ai carei conducatori sunt desemnati, mentinuti in functie sau demisi de catre Parlamentul Romaniei, adica de reprezentantii republicii.

Acesta este sfarsitul. Sfarsitul sfarsitului. Este punctul final. Incepand de la care adeptii monarhiei nu ar mai trebui sa ridice pretentii. De vreme ce Casa Regala renunta ea insasi la orice posibilitate ca, in viitor, Romania sa redevina o monarhie, partizanii monarhiei nu vor mai avea niciun cuvant de spus. La fel cum nu au avut nici zilele trecute, atunci cand s-au incheiat negocierile intre Casa Regala si reprezentantii puterii republicane de la Bucuresti.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Din momentul fortarii, cu pistolul pe masa, a Regelui Mihai al Romaniei sa abdice, Casa Regala a fost permanent supusa supravegherii securitatii de la Bucuresti, dar si a securitatii de la Moscova. Tentativele Regelui Mihai de a apara eficient valorile democratice si de a se opune comunizarii Romaniei au fost contracarate, dupa caz, cu viclenie sau cu violenta, iar revenirea in tara a Regelui Mihai a fost si ea, in mare masura, controlata. “Sistemul” a lucrat eficient, din exterior, dar si din interior, impotriva monarhiei si impotriva Casei Regale si iata, in cele din urma, isi atinge scopul.

Despre consecinte, in curand.

***

Un comentariu de Sorin Roşca Stănescu, jurnalist

Citește și: O nouă opțiune de la Facebook: Verifică dacă ești printre norocoși

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.