Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România pregătește recunoașterea căsătoriilor gay din punct de vedere al dreptului la reședință: proiectul a fost pus în mișcare în Guvern

BFMTV
casatorii gay

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că se va acorda dreptul de liberă circulaţie şi şedere soţilor de acelaşi sex, în spiritul unor decizii ale CJUE și CCR.

Românul Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit în Bruxelles iar în 2013 au dorit să se stabilească în România. Au dat statul în judecată după ce autoritățile române au refuzat să-i acorde soțului american dreptul la reședință în România pe motiv că Codul Civil român nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex.

În 2018, CJUE a decis (pe larg aici) că cei doi soți au dreptate și că România, ca de altfel orice stat membru UE, nu poate împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor.

Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele trebuie să acorde drept de ședere pe teritoriul lor a soților de același sex, a statuat CJUE.

Instanța europeană afirmă că obligaţia unui stat membru de a recunoaşte o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat membru UE se referă exclusiv la acordarea unui drept de şedere și nu aduce atingere instituţiei căsătoriei în respectivul stat şi nu impune acestui stat membru UE să prevadă, în dreptul său naţional, instituţia căsătoriei homosexuale.

Ulterior deciziei CJUE, și Curtea Constituțională a României s-a pronunțat în același sens. Statul român nu a pus în aplicare aceste decizii, astfel că soții Coman și Hamilton au apelat la CEDO.

Ce prevede proiectul MAI

Proiectul lansat de MAI în dezbatere publică elimină din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România „condiționarea acordării dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene, de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex”, potrivit expunerii de motive care invocă, de altfel, deciziile CJUE și CCR.

„Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, spune Ministerului Afacerilor Interne.

„Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, se mai arată în motivare.

Consultă proiectul de act normativ și expunerea de motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.