Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casey Affleck, despre rolul din Manchester by the Sea: 'Asta visezi când devii actor' / VIDEO

the oscar

Casey Affleck a câștigat duminică seară Oscarul decernat celui mai bun actor pentru rolul din "Manchester by the Sea", un premiu care a completat seria de distincții care a început în 2017 cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă. Fratele mai celebrului Ben Affleck a mărturisit într-un interviu acordat încă înainte de primirea primului premiu al Academiei americane de film din cariera sa că acesta este genul de rol "pe care visezi să-l faci când devii actor" și a catalogat scenariul lui Kenneth Lonergan drept unul "foarte emoționant". În final, dincolo de elogiile unanime ale criticilor, rămâne certitudinea că actorul a fost atât de bun în rolul lui Lee Chandler, că până și "politica" de la Oscaruri a trebuit să-l ocolească, întrucât ar fi fost prea mult ca meritele să nu-i fie recunoscute.În discursul său de mulțumire după primirea Oscarului, cuvintele lui Casey Affleck s-au îndreptat în special spre Kenneth Lonergan, regizorul și scenaristul filmului, despre care a spus că "fără scenariul său și rolul pe care l-a creat, nu m-aș afla aici". De asemenea, actorul i-a mulțumit prietenului său Matt Damon, producător al filmului, cel care ar fi trebuit să joace rolul lui Lee Chandler, dar s-a retras din cauza implicării într-un alt proiect.

Casey Afflleck lasă să se înțeleagă, într-un interviu acordat în februarie deadline.com, că scenariul lui Lonergan a produs de la început o impresie puternică asupra lui, chiar dacă nu știa că va primi în cele din urmă rolul principal. Actorul mărturisește că a plâns și a râs în același timp după ce a citit scenariul lui Kenneth Lonergan, care i s-a părut complet. "Este ca dexteritatea unui truc de care ești absorbit, urmărind povestea și ascultând aceste personaje care nu vorbesc despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în viețile lor, ci doar despre lucrurile care le ies în față. Îți prezintă această felie de viață de o verosimilitate tulburătoare și apoi, dintr-o dată, înțelegi că ai fost condus la o experiență mult mai profundă, mai semnificativă la sfârșit. Emoțiile s-au furișat în mine", a povestit el în interviul menționat.

Affleck a povestit că i-a spus regizorului ce credea despre scenariu după ce l-a citit, iar apoi, un an mai târziu, Lonergan l-a întrebat dacă vrea să joace rolul. "A avut un efect ciudat asupra mea. Deși nu trecusem prin nimic asemănător cu ceea ce se confruntase personajul, am înțeles acel sentiment uman al vinovăției, care te face să te condamni pentru greșeli din trecut. M-am văzut în acest rol", a spus actorul de 41 de ani.

El a mai afirmat că modul în care este spusă povestea l-a făcut să înțeleagă ce-și dorea Kenneth Lonergan de la film, respectiv să prezinte un amestec realist de tragedie, fericire și speranță, completat ca un puzzle cu amintirile din trecut ale personajului. "Chiar și după tragedie, există momente de umor, de dragoste și de speranță. La fel, înainte de ea, sunt momente de lipsă de comunicare și de suferință. Cred că îi place să prezinte lucrurile în acest mod realist, iar din acest motiv vrea să aibă interpretări foarte naturale", a spus Affleck pentru deadline.com. Într-un interviu din februarie pentru revista Square Mile, Casey Affleck afirma că filmul lui Lonergan a fost genul de producție în care visa să joace.

"Ceea ce mi-am spus a fost că /scenariul/ este cu adevărat foarte bine scris, foarte emoționant, foarte amuzant. Părea foarte personal și credibil, intim și universal în același timp. La așa ceva visezi când devii actor", a spus el. Actorul a mărturisit că s-a simțit în siguranță explorând personajul și că Lonergan a avut tot timpul grijă de el în timpul filmărilor. "Kenny este genul meu favorit de persoană cu care îmi place să lucrez, pentru că îi place să vorbească despre lucrurile pe care le facem aproape la fel de mult ca și actorilor. Adică, de ce spun oamenii ceea ce spun? De ce se comportă așa? Ce înseamnă dacă personajul tău este așezat într-o scenă sau dacă stă în picioare? Aceste mici detalii îi fac pe alți oameni să ridice din umeri și să se uite chiorâș la tine, dar lui îi place să vorbească despre ele aproape la fel de mult ca și mie", a spus Affleck, conform Square Mile.

Inițial, rolul principal din "Manchester by the Sea" ar fi trebuit să fie jucat de Matt Damon, care urma să și regizeze producția. Damon este un vechi prieten al fraților Affleck, iar Casey a jucat la începutul carierei într-unul din rolurile secundare din "Good Will Hunting", alături de fratele său Ben. Însă din cauza faptului că era implicat în alt proiect, Matt Damon i-a cedat locul lui Casey Affleck. "Matt turna deja un alt film. Până la urmă nu a fost implicat chiar atât de mult. Dar el a fost esențial pentru dezvoltarea inițială a scenariului și i-a cerut lui Kenny să-l scrie", a explicat Affleck.

În cronica pe care a realizat-o pentru "Manchester by the Sea", The Telegraph scrie că personajul Lee Chandler este interpretat de Affleck într-un mod "plin de tensiune și captivant, care duce la îndeplinire tot ce promitea actorul și chiar mai mult". La rândul său, ziarul New York Times scrie că suferința personajului Lee Chandler se vede în cele mai mici gesturi și chiar în modul în care vorbește, plat și cu o dicție atentă. "Forța emoției lui reprimate este terifiantă, la fel ca și autocontrolul pe care trebuie să-l exercite pentru a o menține invizibilă. Dl. Affleck, într-unul dintre rolurile cu cea mai feroce disciplină pe care le-am văzut în ultima vreme, transmite atât avalanșa interioară de sentimente ale lui Lee, cât și decorul amorțit care o ascunde", scrie cotidianul.

Washington Post apreciază că rolul lui Casey Affleck este unul definitoriu, într-un film, "Manchester by the Sea", comparat cu un origami care se desfășoară delicat pentru a construi una dinte cele mai emoționale experiențe la care iubitorii de film au avut acces în anul în care a fost lansat filmul, 2016.

"Ancorată de interpretarea esențială liniștit vulcanică a lui Casey Affleck, în rolul incredibil și de referință pe care l-a meritat întotdeauna, acest film dur, tandru, devastator pare conceput să-și lase publicul încolțit, dar în cele mai bune moduri. Orice lacrimă este pe deplin meritată într-o poveste care niciodată nu pare niciodată lipsită de autenticitate", remarcă publicația. Întrebat în cadrul aceluiași interviu pentru deadline.com dacă perspectiva de a interpreta rolul lui Lee Chandler i s-a părut una intimidantă sau, dimpotrivă, una incitantă, Casey Affleck a răspuns: "Ideea de a fi persoana aflată în centrul poveștii a fost intimidantă într-un anumit fel, pentru că este un rol foarte provocator, având de transmis foarte mult despre viața interioară a unei persoane și nevând oportunitatea de a vorbi despre asta. Trebuie ca aceasta să fie palpabilă în modul în care se comportă, în tonul pe care îl abordează cu oamenii și în foarte puținele momente când cedează nervos. A fost foarte dificil.", conform Agerpres.

Totuși, în final, Casey Affleck crede că experiența acestui rol l-a îmbogățit ca actor. "Cred că am devenit mai bun pentru că am avut ocazia să lucrez cu un material bun, am avut ocazia să lucrez cu un regizor bun care m-a provocat și am avut idei mai bune. Asta s-a întâmplat doar de câteva ori în viața mea și este aur. Acesta este lucrul pe care îl caut", a mărturisit actorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.